Илияна Йотова в Казанлък: Трети март е българското възкресение

2556
Илияна Йотова в Казанлък: Трети март е българското възкресение
Снимка: Община Казанлък

С официална церемония по издигане на националния флаг пред сградата на Общината започнаха честванията за Деня на Освобождението на България в община Казанлък. Церемонията бе уважена от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, която бе сред официалните лица.  

Официалната програма за националния празник продължи на площад „Севтополис“. „Трети март е българското възкресение!“, заяви в словото си за завръщането на България на световната политическа сцена вицепрезидентът Илияна Йотова. „Трети март ни каза, че свободата никой не ни я е дал даром, че свободата дойде на крилете на най-високата цена и живота на най-свидните жертви, на най-големите български герои.“, посочи вицепрезидентът на България. „Наш дълг днес е да запазим мира и да го дадем на децата на този площад, които са толкова много!“, призова Илияна Йотова. Когато се покланяме пред паметта на героите, нека кажем, че тази клетва е да оставим и запазим мира за поколенията! Поклон пред паметта на героите!“, завърши словото си тя.  

80-метров трибагреник за националния празник над село Гара Бов

За девета поредна година бе развят българският флаг над село Гара Бов. То е дълго цели 80 метра и гордо се появява на скалите над софий...

 

Кратка литературно-художествена програма представиха Вокална група „Искрица“ при Народно читалище „Искра - 1860“ с ръководител Стефка Денева, Пламен Мирянов и шестгодишната Деа Стоянова от Детска градина „Мечо Пух“ със стихотворението „Гордо Българско дете“.  

На централния площад се проведе тържествена проверка-заря с участието на представителни роти на 61 Стрямска механизирана бригада и Военен духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада.  

Военният ритуал бе изпълнен с вещото участие на Осми ученически гвардейски отряд на ПГ „Иван Хаджиенов“, първият в Старозагорско, част от Сдружението „Национална ученическа гвардия“. 25 момичетата и момчетата, облечени в гвардейски униформи присъстваха редом до военните.  

Освобождението, което ни разделя

Националният празник 3 март е не просто дата, която ознаменува историческо събитие, а символ на петвековната борба на българския народ,...

Честванията в Казанлък уважиха и Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61 Стрямска механизирана бригада, ученици от казанлъшки училища, културни институти и патриотични организации, родолюбиви граждани.

 

Кулминацията на тържествата е утре на връх Шипка. Трети март ще започне с Благодарствен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан от 10,00 ч. в Храм-паметник „Рождество Христово“, град Шипка.  

В 11:30 часа на площадката под историческия връх ще се проведе тържественото честване на 144 години от Освобождението, след което ще се състои поклонение и поднасяне на венци и цветя на Паметника на Свободата.

Да празнуваме ли 3 март – що за въпрос

Както всяка криза, войната в Украйна болезнено разкри колко точно струваме. При екстремни събития това винаги си проличава – кой ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора