X
 
 

Информационна кампания в Стара Загора насочва вниманието към сърдечната недостатъчност

3349 0
photo of Информационна кампания в Стара Загора насочва вниманието към сърдечната недостатъчност
Снимка: Sendo
С информационна кампания в Стара Загора Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) съвместно с Института за здравно образование ще привлекат вниманието на обществеността към сърдечната недостатъчност и проблемите на хората, страдащи от заболяването. Национално представително проучване на дружеството показва, че 70% от българите погрешно смятат, че онкологичните заболявания са водеща причина за смъртността у нас и два 30 на сто знаят, че водещи са сърдечно-съдовите болести. Голяма част от хората нямат познания за основните заболявания на сърдечно-съдовата система, както и за симптомите, свързани с тях.

Най-честата причина за прием в болница на хора над 65 години у нас е сърдечната  недостатъчност, а смъртността от нея се увеличава. 

Честваха 151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа (СНИМКИ)

Стотици се поклониха пред подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от преди 151 години под връх Бузлуджа.За осма поредна год...

С цел да повиши знанието за заболяването и се организира информационната кампания в 13 български градове. По време на кампанията застрашените от сърдечна недостатъчност рискови групи ще бъдат информирани и обучавани да основните й симптоми и какви са начините на контрол на заболяването.

Всички пенсионерски клубове в Стара Загора вече са получили информационни материали за заболяването, за да ги разпространяват сред членовете си. Чрез материалите те ще могат да се запознаят с рисковите фактори, симптомите и лечението на сърдечната недостатъчност. Съществена част от лечението на сърдечната недостатъчност са самонаблюдението и обучението на пациентите и техните близки. От БДК информират, че всяка организация на възрастни хора може да заяви материали и на единния номер на кампанията 0700 10 126 (на цената на градски разговор) всеки делничен ден от 10 до 16 часа.

153 348 души са диспансеризираните със сърдечна недостатъчност към 1 януари 2019 г., сочат данни на Националната здравноосигурителна каса. 89,31 на сто от тях са на възраст над 60 години, мъжете са 46%, а жените - 54. В Старозагорска област са диспансеризирани са 7868 души, предимно възрастни хора. Миналата година 3053 души са били хоспитализиран заради заболяването в Стара Загора, а болничното им лечение е струвало 1 милион 445 хиляди лева. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално