Иновативни "Кучемати" заработиха в Стара Загора

3596
Иновативни "Кучемати" заработиха в Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

От днес в Стара Загора са поставени и работят вендинг машини, които срещу празна пластмасова бутилка дават порция храна за домашния любимец. Иновативната придобивка беше представена от зам.-кметът Йордан Николов. “Целта е гражданите да събират разделно опаковките и същевременно ги насочим да обичат животните“, каза по време на демонстрацията Николов.

Кучематите са разположени в изградените места за свободна разходка на домашни любимци - в „Станционната градина“, в парк „Артилерийски“ ,в парк „Зеления клин“ и на „Аязмото“ близо до Митрополията. Капацитетът на устройствата е достатъчен за едноседмично функциониране – приблизително веднъж седмично се зарежда контейнерът за храна, при което се освобождава и контейнерът за пластмасови бутилки. Операциите са лесни, не отнемат време и се извършват ефективно от общински работници. Всички външни части на устройствата са устойчиви на замърсяване и се почистват лесно.

Устройствата са автономни и не е необходимо включване към електрозахранване, тъй като са снабдени със соларни панели и работят изцяло със слънчева енергия. Те са поставени на места одобрени със схеми за разполагане от Общинския съвет от устройство на територията. Събраните разделно отпадъци от бункера ще бъдат предавани на организация за разделно събиране на отпадъци за по- нататъшното им оползотворяване.

На лицевия панел на кучематът са разположени отворът за поставяне на празна бутилка, както и отвор за изливане на вода, която постъпва направо в разположения най-долу съд за пиене на вода от животното. Процесът е напълно автоматизиран – след постъпване на бутилката и преминаването през съответния датчик, специалното, предварително настроено устройство-дозатор с електромагнитен клапан отпуска точното количество гранулирана храна в съда за хранене. На лицевия панел се намира и LCD-дисплей с индикатори за състоянието на устройството – в експлоатация, с изчерпана храна, с пълен контейнер за пластмасови бутилки.

Николов призова за добросъвестно използване на новите придобивки и за тяхното опазване от вандалски прояви.

Това е поредна инициатива, улесняваща собствениците на домашни кучета в Стара Загора, след като в града бяха изградени специални площадки за разходка и игри, както и кошчета за изхвърляне на кучешки отпадъци, в комплект с необходимите торбички.

Зам.-кметът допълни, че община Стара Загора продължава действията си за приучаване на гражданите за разделно събиране на отпадъци. Предстои поставянето на 150 кафяви контейнери. В тях ще се събира отпадък, съставен от органичен материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора