Изграждат амфитеатрална трибуна на античния форум в Стара Загора

7614
Изграждат амфитеатрална трибуна на античния форум в Стара Загора
Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Амфитеатрална трибуна с 500 седящи места ще изградят в Стара Загора специално за „Летните музикални вечери на античния форум“. Изграждането на трибуната ще се извърши за летния сезон на Държавна опера - Стара Загора, в който на сцената на античния форум от 19 до 27 юли ще бъдат представени две премиери - оперна и балетна, както и един концерт, предаде кореспондентът на Actualno.com.

На 19 юли основаната през 2013-а група "Фондацията" в състав Кирил Маричков, Иван Лечев, Добрин Векилов-Дони, Славчо Николов и Венко Поромански и оркестърът на Старозагорската опера ще изнесат концерт с популярни песни на ФСБ, Б.Т.Р. и други популярни парчета.

Осем фонтана в Стара Загора носят прохлада в летните горещини

Осем фонтана в Стара Загора осигуряват прохлада за жителите и гостите на града през горещите летни месеци. Цветните фонтани, изградени...

Световната премиера на операта "Траян в Тракия" ще бъде на 26 юли. Произведението е писано специално за Държавна опера - Стара Загора. Музиката и либретото на операта са на Андре Катели. Действието от 106 г. сл. Хр. ще се развива в естествената среда на древния град Августа Траяна. Режисьор на постановката е Мортен Росен, диригент на премиерата ще бъде Антъни Арморе, сценографията е на Тодор Демеров, а костюмите - на Теодора Джамбазов. Участват солистите на операта Теодор Петков, Едуин Кей, Игнат Желев, Николай Моцов, Елена Мишинова, Тереза Бракалова, Христо Иванов, Костадин Якшев, хор и оркестър и Прабългарска школа „Багатур“.

На следващия ден, 27 юли, е премиерата на балета "Антигона" на хореографа Людовик Парти. Едноактният балет е по музика на Теодор Антониу, Арво Перт, Микис Теодоракис, Джовани Солима, Никос Скалкоттас, Фредерик Шопен. Сценографията отнова е на Тодор Демеров, а костюмите са Мария Христова. В спектакъла ще участват солистите Анелия Димитрова, Фредерико Пинто, Ивайло Янев, Франческо Бориелло, Джоузеф Райт, Каито Такахаши, Фиорди Лоха и балетът на Държавна опера - Стара Загора. Балетът е вдъхновен от „Антигона“ от Жан Ануи, а разказвач ще бъде старозагорската актриса Светла Тодорова. В балетната вечер на Античния форум зрителите ще видят и балетната миниатюра „Лотос“ на  италианската хореографка Алесандра Скаламбрино, чиято премиера беше на 10 юли. 

„Летните музикални вечери на античния форум“ са част от инициативата на Държавна опера - Стара Загора, "Изкуството не излиза в отпуск". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com