X
 
 

Изложба с богати съкровища от Средновековието гостува в Казанлък

4507 0
Изложба с богати съкровища от Средновековието гостува в Казанлък
Снимка: БГНЕС
Над 240 експоната от най-интересните и богати съкровища от епохата на Късното Средновековие ще могат да видят казанлъчани до 16 декември в Историческия музей „Искра“, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Изложбата „Късносредновековни съкровища от фонда на НАИМ при БАН“ представя накити от някои от най-важните средновековни съкровища - от плевенското село Бохот, ботевградското Боженица, от с. Главановци и от с. Горна Бела речка, Берковско, от с. Костичовци, Видинско, от Несебър, от Царево и от ломското село Василовци. За тези съкровища се предполага, че са правени от майстори на Чипровската златарска школа.

Оловна котва от V век преди Христа показват Бургас

Музеите в Бургас, Созопол и Ахтопол обединяват усилия за да покажат уникални морски предмети на публиката. Част от тях са златни изобр...

В средните векове Чипровци е бил развит център за добив на ценни метали - злато и сребро, който интензивно продължава до XVII век. През XVI век там е работела една от монетарниците на Османската империя. Собствените рудници на града благоприятстват развитието му и като ювелирен център, в който със специфична техника се изработвали различни предмети с висока художествена стойност.

Изложбата се организира от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (БАН) и се осъществява с подкрепата на община Казанлък и Исторически музей „Искра“. Тя се реализира във връзка със 150 години от основаването на БАН. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители