Казанлъшките съветници приеха мерките на Галина Стоянова за младите семейства

1002
Казанлъшките съветници приеха мерките на Галина Стоянова за младите семейства
Снимка: община Казанлък

Трите предложения на кмета Галина Стоянова за по-социална политика, която тя обяви още с встъпването си в третия мандат, бяха приети на заседание на общинския съвет днес.

„В първия мандат наблегнахме най-много на инфраструктурата, във втория по-голямата част от бюджета бе за реконструкция на училищата, детските градини и детските ясли. В този мандат основно средствата трябва да са в сферата на социалната политика, да поработим по-усилено в тази посока, защото сега наистина бюджетът позволява.“, заяви кметът пред общинските съветници. В бюджета за 2020 година община Казанлък ще стимулира на отговорното родителство, както подчерта Стоянова. 

Галина Стоянова: Този мандат ще бъде насочен към децата и младите

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова спази обещанието си и внесе за разглеждане по комисии доклад със своите три предложения, част...

За всяко новородено дете казанлъшките млади семейства ще получават едногодишна финансова помощ с ваучер на стойност от 500 лева, с които ще могат да купуват памперси и храна. „С ваучера ще бъдем сигурни, че е закупено най-необходимото.“, отбеляза Галина Стоянова, която обясни, че тези пари са резултат от възможностите на приходната част бюджета. 

С това облекчение ще се насочат грижите към отговорните, законосъобразните родители, които ще могат да кандидатстват с него, ако отговарят на редица изисквания. Поне единият родител трябва да е регистриран по постоянен адрес за последните поне 3 години, двамата родители трябва да са пълнолетни, здравноосигурени, да са поне със средно образование, да се осигуряват и да не получават социални помощи. Ако имат по-големи деца - трябва да посещават детска градина или училище според възрастта, да са имунизирани по Националния имунизационен календар. Кандидатстването за еднократната финансова помощ ще се извършва през цялата година, а скоро ще бъде обявена процедура за избор на фирма изпълнител за изработката на ваучери по Закона за обществените поръчки.

Съветниците подкрепиха и другите две облекчения, които обеща кмета на община Казанлък. Наполовина - от 1 лев на 50 стотинки, беше намалена цената на купона за храноден на децата от 10-месечна до 3-годишна възраст в Детска млечна кухня и с 50% се увеличава стойността на един храноден на децата в детските ясли и градини за сметка на общинския бюджет, за да се гарантира още по-качествено, разнообразно и здравословно меню за децата от 3 до 7 години. 

Новите мерки, предложени от кмета Галина Стоянова са част от в визията й за по-социална политика в третия й мандат. Целта им е да се поощрява раждаемостта, да бъдат задържани на младите хора в училище до получаване на средно образование, образованите млади семейства да останат да живеят в община Казанлък и да бъдат привличани нови.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com