Маймунче се роди в Старозагорския зоопарк

1662
Маймунче се роди в Старозагорския зоопарк
Снимка: Община Стара Загора

„Стара Загора вече има изцяло обновен Зоопарк. Такъв мащабен ремонт не е правен на обекта от създаването му. Обновена е инфраструктурата, има изградени нови клетки и нови алеи“, разказа по време на обиколка по представяне на зоокътът пред представителите на медиите главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева. От думите ѝ стана ясно, че строителните дейности са изцяло приключени и има издаден Акт 15 на 24 януари. Предстои назначаване на Държавна приемателна комисия, която да издаде разрешение по ползване. „Смятаме, че качеството на дейностите, което е постигнато е на много високо ниво“, обобщи още арх. Грозева. Тя допълни, че ще бъде и много по-озеленено с увивни растения и новонасадените дървесни видове. Срокът на ремонтиращата фирма беше до 30 септември, предстои изчисляване на стойността на санкцията, която ще бъде наложена на фирмата изпълнител, за забавянето.  

„Предстои кандидатстване за издаване на Лиценз на зоопарка, който се издава от министъра на околната среда и водите по Закона за биоразнообразието. Очакваме да бъдат спазени сроковете и на пролет Зоопаркът да бъде отворен за старозагорци и гостите на града“, обясни зам.-кметът Милена Желева. Присъстващите имаха възможността да разгледат първи обновеното емблематично място за Стара Загора, което е променено и създава близка до природна среда на животните.  

Маймуна се прави, че припада, за да привлече мъжкия екземпляр (ВИДЕО)

Фотографът на дивата природа Уилям Стийл запечатва драматичния момент между две маймуни-вервети в резервата Габороне в Ботсвана. На п...

„Ремонтните дейности не попречиха на нормалния живот на животните. Гледачите полагат всички грижи за обгрижването на екземплярите“, категорична е Силвена Маврева, временно изпълняваща длъжността директор на Зоопарка. Тя сподели, че преди броени дни се е родило малко маймунче от породата Зелена морска, което е най-новото попълнение в семейството на зоокътът. От думите ѝ стана ясно още, че се водят преговори за допълване и обновяване на видовото разнообразие.  

Ремонтните дейности включваха още изграждане на ново съоръжение с обучителен корпус, където ще има възможност за работа с деца и изнасяне на обучителни беседи. „Изградени са над 45 нови клетки, на други е направен основен ремонт. Изградени са нови тоалетни, с възможност за достъп на хора в неравностойно положение. Обектът не беше лесен, защото най-важни бяха животните и ненарушаване на техния обичаен живот. Изцяло са подменени ел. инсталация, канализация и водопровод. Има нови мрежи, дървени обшивки на клетките“, обясни Живко Желязков, представител на фирмата изпълнител „Трейс Груп Холд“ АД.  

На събитието присъстваха още зам.-кметът инж. Янчо Калоянов, ръководителят на проекта Цанка Ганева и част от екипа на проекта.  

Зоопаркът в Стара Загора е създаден през 1957 и е вторият в страната, след Софийския. Повече от 60 години, на площ от 70 дка, в него могат да се видят над 400 животни, от 80 вида, от почти всички континенти.

Биолози се усъмниха в способността на маймуните да усвояват човешка граматика

Учените от Единбургския университет са установили, че бонобо (шимпанзе джудже) не се справя със задачите, свързани с проста граматика. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора