Миньорите искат по-висока цена на въглищата

663
Миньорите искат по-висока цена на въглищата

Увеличение с 9 лв. на цената на въглищата искат работещите в „Мини Марица-изток“, съобщи в Стара Загора президентът на КНСБ Пламен Димитров .

Ръководството на въгледобивното дружество е разработил нова бизнеспрограма за следващите три години.

Недоволство в мината в Перник

Забавени заплати и ваучери за храна доведоха до протест на миньори в мината в Перник. За януари ни дадоха половин заплата и това е, спо...

В нея се предвижда добив от 27 350 000 тона въглища годишно. Намалението на въгледобива ще позволи да се навакса изоставането в разкривката и да се изпълни ремонтната и инвестиционната програма, пише Topnovini.bg.

Пламен Димитров съобщи още, че очаква в най-скоро време да бъдат изплатени дължимите пари на американски централи, които пък да се разплатят с мините.

„Ситуацията в мините е сложна, но все пак има някаква светлина в тунела“, коментира още синдикалният лидер. Доста по-драматично обаче било положението с държавната ТЕЦ „Марица изток-2“, където за поредна година се отчитат загуби от производството. Причината е в скъпите въглеродни емисии, които централата трябва да плаща заради подписаните от държавата международни договори.

При рекордни добиви на еленергия се генерират рекордни загуби въпреки намалените преки разходи за персонал и поддръжка на съоръженията.“, отбеляза Пламен Димитров след посещение в държавната топлоцентрала.

След три експлозии в мина във Воркута, няма шанс за останали живи миньори

Няма останали живи хора в мина „Северная“ във Воркута, съобщи техническият директор на предприятието Воркутаугол Денис Пайк...

Синдикатите настояват за нова политика на енергийното министерство по отношение на плащанията за въглеродните емисии. Те искат България да се присъедини към Полша , която иска да не унищожава поне още 10 години тежката си индустрия.

„Не го ли направим , не променим ли модела за търговия с въглеродните емисии през следващите 15-20 години ще трябва да затворим мините и топлоцентралите си. Това веднага ще увеличи зависимостта ни от външни доставчици на електроенергия“, категоричен президентът на КНСБ.

Двата синдиката са инициирали съвместна конференция по темата на 18 май в София.

От КНСБ прогнозират социално напрежение в подземния въгледобив. След мина „Черно море“, където спря добива, идвал реда и на подземните рудници в комплекса Бобов дол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com