МРРБ покани в 9,10 ч. кмета на Стара Загора за дискусия, започнала в 9 ч.

8212
МРРБ покани в 9,10 ч. кмета на Стара Загора за дискусия, започнала в 9 ч.
Снимка: Личен архив

Днес, в 9.10 сутринта, получих покана от МРРБ да присъствам на обсъждане на Териториалния план за справедлив преход (който е свързан с бъдещето на комплекса “Марица Изток”) на Старозагорските минерални бани. В писмото пише, че дискусията започва днес в 9.00 часа! Явно целта е била да не присъствам!. Това написа във Facebook профила си кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

На третата дискусия за бъдещето на "Марица Изток", проведена в Стара Загора в края на август, градоначалникът заяви, че ако всичко записано в плана до момента се реализира, ще има огромен негативен ефект върху Стара Загора и по-малките общини в региона.

„Когато се прави Териториален план за справедлив преход, трябва той да бъде истински справедлив и плавно изпълнен. Трябва да се помисли за работеща алтернатива, предварително начертана програма и работна група на високо ниво. Вече дори е късно, защото това трябваше да се случи още преди години, за да има сега свободни места за работещите в комплекса, които ще бъдат най-засегнати. Нека първо се създаде заетост и след това да се уволняват хора. Надявам се на следващата среща да говорим за нови работни места“, каза тогава Живко Тодоров. Още: Идейният проект за нова индустриална зона в Стара Загора ще е готов до края на годината

Общественото обсъждане

Четвъртото поредно обществено обсъждане на Териториалния план за справедлив преход на регион Стара Загора е днес в почивната станция „Марица Изток“ на Старозагорски минерални бани. Организатори са Министерството на регионалното развитие и благоустройството. На предишните три обсъждания предложенията в плана не срещнаха подкрепата на синдикатите. 

Актуализираният Териториален план за справедлив преход на област Стара Загора е публикуван в Портала за обществени консултации на 14-ти август и вчера е изтекъл срокът му за обсъждане.

До крайния срок са постъпили пет становища.

От Министерство на труда и социалната политика смятат, че не е достатъчно ясно потенциалните възможности за нови работни места на заетите, които ще бъдат засегнати от зеления преход. Липсва визия за институция/организация, която да реализира посредническите услуги за заетите лица, които ще се наложи за преминат през преквалификация и да започнат работа в ново предприятие в същата или в нова индустрия. Не е обосновано обособяването на изцяло нови центрове за обучения. ПОт МТСП предлагат да се предвиди ангажиране на съществуващите обучителни центрове във всички въглищните региони и нови да се предвиждат само ако липсват такива. Още: Трета дискусия за бъдещето на "Марица изток" проведоха в Стара Загора

Синдикатите към ТЕЦ "Брикел" изразяват огромно безпокойство от намерението на правителството да изпрати актуализирания Териториален план за справедлив преход за Стара Загора без да се вземат предвид становищата на предприятията.

Те казват, че с този план се залага най-малко 12 000 работни места да бъдат прехвърлени към несъществуващи предприятия, а до 2038 г. да бъдат засегнати още 15 000 работни места.

Заетите в тази сфера в района са над 1300 души, но всъщност с всички заети в съпътстващите дейности на “Брикел” ЕАД са пряко свързани с над 6000 работни места в 5 български области.

Те са категорични, че с предложенията в плана обричат техните семейства на безпаричие, глад и студ.

„Изказваме огромното си притеснение, че в предложените мерки единствено се съобщават загубите на работна ръка и финансови средства, без да се представят реално базови мощности, които да могат да бъдат алтернатива на въглищните централи. Ние не приемаме така предложения вариант, защото с него преходът няма да бъде нито плавен, нито справедлив. Напротив! Единството, което ще се постигне, е да се закрият базовите мощности, енергетиците да останат без работа, а целият българки народ ще бъде принуден да плаща високите сметки за ток“, смятат от синдикалната организация на ТЕЦ „Брикел“. Те настояват централата да бъде запазена и да й се даде възможност да реализира своята енергийна трансформация. Още: Плановете за зелен преход: Нов индустриален парк в "Марица Изток"

Изпълнителният директор на „Брикел“ ЕАД в Гълъбово Янилин Павлов посочва, че актуализираният план няма съществена разлика от първия проект от началото на 2023 г. Разликата е, че пренасочването на 12 000 работници към други отрасли е отложено от 2026 година за 2030 година. Други 15 000 заети в комплекса „Марица изток“ трябва да бъдат пренасочени през 2038 г.

„Абсолютно сме против кратките срокове, заложени в плана, както и против съдържанието на трите стълба описващи инициативите за действие за прехода. Искаме отговор на въпроса защо в схемите за подпомагане не са включени топлоцентралите от комплекса, въпреки заявената многократно от наша страна готовност за трансформация. “Брикел” стартира план за енергийна трансформация и технически рестарт на дружеството засега със собствени сили и абсолютно без подкрепата на държавата. В предложения териториален план отново се връщат идеите за батерии, за водород, но всички тези идеи за нас са разписани несериозно и с пожелателен характер в нереалистично бъдеще“, е подчертал Павлов.

От партия „Възраждане“ категорично са категорично против териториалните планове за справедлив преход с мотив, че противоречат на Закона за енергетиката и на решение на Народното събрание от януари 2020 и януари 2023 г.

„Не е отчетено прогнозното увеличение на потреблението на електроенергия. През 2022 г. потреблението е около 33 ТWh,  а за 2050 г. прогнозата е 50 TWh годишно. Затварянето на енергийни мощности от 3650 MW за сметка на увеличаването на капацитета на ВЕИ в България с 3500 MW допълнителни мощности, предимно от вятър и слънце, до 2026 г., без те да са резервирани от конвенционални производства на електричество (ТЕЦ,АЕЦ или ВЕЦ) би подложило на риск цялата енергийна система на страната и нейната сигурност“, сочат от „Възраждане“. Още: Териториалните планове – политическата воля дава златна възможност за нов бизнес

Общинският съветник от Гълъбово Стефан Николов и кандидатът за кмет на Гълъбово Георги Михайлов предлагат алтернативи на отоплението от ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово. Те настояват за план за алтернативно топлоснабдяване на частните, общинските и държавните сгради в топлофикационната мрежа на ТЕЦ „Брикел“ и осигуряване на целево финансиране за осъществяването му с конкретни междинни и крайни срокове на изпълнение до края на 2027 г.

„Гълъбово се намира в източната част на Горнотракийската низина, със средногодишна температура от 12℃ и висок потенциал за слънчево греене. Средногодишната сумарна слънчева радиация за община Гълъбово е около 1730 kWh/m2. Тези климатични дадености водят до заключението, че инвестициите в енергийна ефективност и фотоволтаични системи биха имали висока и бърза степен на възвръщаемост – силен аргумент в полза на навременното им прилагане в общината. Друг възможен вариант за производство на топлинна енергия в общината е геотермалната енергия“, смятат те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com