Общинските съветници на Павел баня орязаха намаленията на билетите за пътуване на ученици и пенсионери*

4007
Общинските съветници на Павел баня орязаха намаленията на билетите за пътуване на ученици и пенсионери*

Учениците и пенсионерите от община Павел баня от понеделник (14.03.2016 г.) ще плащат цялата цена на билетите при пътуване в населените места от междуселищната пътна мрежа, научи Actualno.com от свои източници в курортния град.

До момента жителите на общината пътуваха с 50% намаление от редовната цена на билета, съгласно социалната придобивка, която община Павел баня предоставяше.

До това решение на фирмата превозвач "Детелина-Дрита" се стигна след серия решения на Общинския съвет в Павел баня, където раздорите между съветници и администрация продължават.

Заместник-кметът на община Павел баня Йордана Енева обяви, че са изпратили писмо до превозвача, като са го уведомили, че общината няма да приема повече фактури, тъй като е незаконосъобразно, при условие че няма финансов ресурс, с който да се разплащат намаленията на цените на билетите.

От фирмата превозвач, която обслужва транспортната пътна мрежа на община Павел баня, разпространиха съобщение до пътниците, в което се казва следното:

"Уважаеми пътници,

На сесия на Общинския съвет на Павел баня, проведена на 29.02.2016 г., е приет бюджетът на общината за 2016 година. В същия са отпаднали по предложение на групата на ДПС средствата за допълнително намаляване на цените на билети и абонаментни карти за пенсионери и ученици, извън регламентираните в ПМС №66 от 1991 г.

Предвид горното, жителите на община Павел баня няма да могат да се ползват от посочената социална придобивка, считано от 14.03.2016 г., като ще трябва да заплащат цената на билета или на новоиздадените абонаментни карти, покривана до този момент от Община Павел баня.

От ръководството на "Детелина-Дрита" ЕООД"

Междувременно жители на Павел баня и населените места на общината изразяват остро недоволство от взетото решение, тъй като много деца от селата учат в град Павел баня и се налага непрекъснато да пътуват. Други пък посещават училищата в съседния град Казанлък и областния град Стара Загора.

Разтревожени родители коментират, че за повечето семейства от общината премахването на социалната придобивка ще затрудни силно семейния бюджет.

В края на работния ден от пресцентъра на Общински съвет Павел баня разпространиха позиция до медиите във връзка със ситуацията с транспорта в общината. Публикуваме без редакция:

"С решение № 99 от 05.02.2016г. на Общински съвет Павел баня прието по предложение на Общинските съветници Атанас Пъдев и Димитър Калинков е определено.

Граждани поставиха 15-метров трибагреник над Павел баня

15-метров трибагреник се развява от вчера на връх "Поглед" над курортния град Павел баня. Това съобщиха за Actualno.com граждани, включ...

Всички ученици и пенсионери, живущи на територията на Община Павел баня да пътуват с 50% намаление от цените на абонаментни карти и билети с превозвача, обслужващ общинската транспортна схема, като това да не бъде за сметка на общинския бюджет и да важи за бюджетната 2016 г.

Кметът на общината договаря с една единствена фирма по негов избор, без да покани и потърси други изпълнители и сключва договор,считано от 14.03.2016г. , който е в противоречие с решението на общинския съвет.

От средата на месец септември 2014г. превозвачът в община Павел баня фирма „Детелина Дрита” вози пътуващите на нечовешки високи цени, договорени от Кмета на общината.

Избора на превозвач е направен при липса на конкурентна процедура.

Цените на горивата в национален мащаб са паднали с около 40 %, а цените на билетите и картите са на нивата от години в които цената на литър гориво струваше 2,68 лв. /При днешна цена 1,64 лв. /

Противоречейки на закона, ОС на Павел баня стана и орган на изпълнителната власт

Общинският съвет в Павел баня освен законодателен орган, ще бъде и изпълнителен, като второстепенен разпоредител с бюджетни кредити, ин...

Пътуващите работници , с организиран от работодателя транспорт заплащат месечни карти по 90,00 лв. до град Казанлък , а пътуващите с обществен превоз служители в администрацията на общината и учители заплащат месечни карти в размер на от 140 до 180 лв. за същия маршрут.

На заседанието на 29.02.2016г. е приет бюджета на общината .

Не е внасяно и не е обсъждано предложение за компенсации на превозвача.

Напомняме на всички пенсионери и ученици, че съгласно законодателството на Република България цената на билетите и картите им за пътуване с обществен превоз са в размер на 80 %.

На 14.03.2016г. от 14.00 часа постоянната комисия по транспорт в Общински съвет Павел баня ще проведе заседание, на което ще бъдат поканени Директорите на общинските училища на територията на общината , с цел решаване на проблемите с пътуването на учениците.

Шендоан Халит
Председател на Общински съвет  - Павел баня" 

*Обновена в 19.11 часа 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора