Общоградски ритуал за 182 години от рождението на Левски в Стара Загора

3073
Общоградски ритуал за 182 години от рождението на Левски в Стара Загора
Снимка: Актуално

За 182-рата годишнина от рождението на Васил Левски, която отбелязваме на 18 юли, жбщина Стара Загора и Втора механизирана бригада организират тържествен общоградски ритуал с полагане на венци и цветя  от 11 часа пред паметника на Апостола. Храмовото свещеничество на митрополитския храм „Свети Димитър“ ще отслужи панихида.

Традиционно в деня на рождението на Левски музейният обект „Хилендарски метох“, който се намира в двора на храма ще е отворен безплатно за посетители от 9:30 до 17:30 часа. От 10 до 11 и от 14 до 15 часа за учениците ще има музейно-образователна програма „Заветите на Апостола“. Освен специализирана беседа децата и младежите ще могат да участват в занимателни игри. Участие желаещите могат да заявят на телефони: 042/919 214, 0884/477 060 и 0884/477 140. 

Музейният обект в двора на черквата "Св. Димитър" е възстановка на Хилендарския метох, в който се създава първото килийно училище в Стара Загора. Обектът е създаден през 1979 г. Според исторически сведения метохът съществува от втората половина на ХVІІІ в. и е разрушен при опожаряването на през юли 1877 г. Васил Иванов Кунчев живее в метоха от 1855 до 1858 г. заедно с вуйчо си хаджи Василий, който бил монах-таксидиот на Хилендарския манастир. По време на тригодишния си престой в Ески Загра младият Левски учи в Светиниколското класно училище, пее в църковния хор и посещава курс за свещеници, организиран от даскал Атанас Иванов. 

За сериозното му отношение към курса говори и първият оригинален документ на Апостола на свободата - трактатът по богословие „Обличително богословие. Въ/в/едение, Въ/в/едение на обличителното богословие“, който се съхранява в Националната библиотека „Кирил и Методий“. Според историци той е писан в периода на пребиваването му в Стара Загора. Заради тази част от биографията му е наричан и Дякона.

Експозицията на музея включва две възстановки. Едната е на метохска килия. Другата - класна стая от втората половина на ХІХ в., е направена по графична рисунка на Апостола. Основни моменти от живота на Левски, връзката му с града и каква е ролята му за изграждането на местната революционна организация са представени във фотодокументалната изложба "Левски в Старозагорско".

Според един от първите биографи на Васил Левски, Стоян Заимов в Ески Загра "синът на Гина Кунчева получава първата душевна луча за правда и свобода". Дори когато се постригва за монах в Сопотския манастир, Апостолът избира името дякон Игнатий в памет на един от мъчениците за православна вяра - св. Игнатий Старозагорски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Стара Загора се представя на най-голямото българско туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо“ (СНИМКИ)

Колоритни маскарадни персонажи отново огласят с чанове и хлопки Стара Загора

В курортното селище Старозагорски бани пресъздават обичаи, свързани със Сирни заговезни

30 години отпразнува спортен клуб по художествена гимнастика "Берое" в Стара Загора

Община Стара Загора отново е част от най-голямото международно изложение в Берлин

Кметът на Стара Загора предлага създаването на общинско предприятие "Арт сцена"

Безплатни шофьорски курсове за деца в неравностойно положение: Инструктор прави подарък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора