Пет дни Стара Загора е столица на новото европейско кино

2332
Пет дни Стара Загора е столица на новото европейско кино
Снимка: Община Стара Загора

С бляскава церемония бе дадено началото на десетото издание на емблематичния Международен фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ в Стара Загора. По традиция то започна с празнично шествие по бул. „Митрополит Методий Кусев“ водено от Военния духов оркестър под диригентската палка на капитан Цветомир Василев и красивите момичета от Клуба по латино танци, спортни и парадни мажоретки към общинския Център за подкрепа за личностно развитие в Стара Загора с ръководител Деница Ганева. Водосвет отслужиха протосингелът на Старозагорската митрополия архимандрит Богослов и свещеници от старозагорската епархия.

По червения килим пред Операта в града премина плеяда от любими звезди, режисьори, сценаристи, актьори – хора на киното, телевизията, културата. Официално откриха юбилейното издание на фестивала директорът му Магдалена Ралчева и ресорният зам.-кмет на община Стара Загора Милена Желева.

Звездата на европейското кино Хелмут Бергер почина на 78-годишна възраст

Актьорът Хелмут Бергер, известен с участието си във филми на италианския режисьор Лукино Висконти, почина на 78-годишна възраст, съобщи...

„За мен е чест и удоволствие за десети път, заедно с всички вас, в тази емблематична за Стара Загора зала, да открия поредното издание на фестивала „Златната липа“. Обръщайки се назад виждам истински приятели на този кино форум, признания, споделени емоции и един общ път. Този фестивал бе утвърден, подкрепен от Община Стара Загора и Националния филмов център, но той е и оценен от публиката, превърнат е в културен празник и подарък към обществеността“, каза от сцената режисьорът и създател на „Златната липа“ Магдалена Ралчева. Тя подчерта, че хората в залите са най-важната част от този така чакан и обичан форум. От думите ѝ стана ясно, че тази година ще бъдат показани 48 филма от 19 европейски държави, а прожекциите ще бъдат в три зали, както винаги – при вход свободен. „Изказвам изключителна признателност на Община Стара Загора – на кмета Живко Тодоров и неговия заместник Милена Желева, за подкрепата, достойното домакинство и затова, че наложиха тази културна традиция не само в града, в страната, но и извън Европа. Благодаря и на Националния филмов център за признанието, както и на всички посолства и културни центрове, с които работим през годините. Благодарност и към всички спонсори и приятели на „Златната липа“. Насладете се на петте вълнуващи фестивални дни, на новото европейско кино и тази година“, допълни Магдалена Ралчева.

„През 2013 година, когато се зароди идеята за фестивала, имаше скептицизъм – много хора не вярваха, че този форум ще стане емблема. Изминалите години и това десето издание са доказателство, че новото европейско кино има своята заслужена публика, има обичта ѝ“, обърна се към гостите в залата ресорният зам.-кмет Милена Желева. Тя благодари на Магдалена Ралчева и поднесе букет от името на кмета Живко Тодоров за усилията да го има във времето събитието, обединяващо любителите на седмото изкуство и творците му.

Поздрави и цветя бяха поднесени от името на Националния филмов център, представители на различни институции и организации. Пъстра музикална програма с изпълнения на квартет тромбони „Августа Траяна” с музиканти на Държавна опера-Стара Загора и талантливите младежи от квинтет „Траяна глас“ с художествен ръководител Лиляна Дойчева допълни настроението на публиката в залата.

Европейско кино: Гледайте, гласувайте за филмовата наградата LUX и спечелете

Публиката в София, Пловдив, Варна и Бургас ще има възможност да се срещне на голям екран с петте европейски филма, номинирани за наград...

Председател на международното жури на десетото издание на фестивала е едно от най-големите имена в българското документално кино – режисьорът и продуцент Адела Пеева. „Невероятно е – пълна зала! Няма нищо по-хубаво за нас, хората, които правим филми, от това. Благодаря ви, Стара Загора! Щастлива и горда съм, че съм част от жури в този град и то на десетото юбилейно издание на Международния фестивал „Златната липа“. Нямам търпение да седна между вас и да гледаме кино. Няма нищо по-хубаво от това колективно преживяване, защото модерните технологии и платформи, не могат да заменят чувството от груповото преживяване, от магията на големия екран. Кино фестивалите и ентусиастите като Магдалена Ралчева трябва да се подкрепят и ценят, а ние журито – ще направим всичко възможно да наградим най-добрите филми“, сподели Адела Пеева. Оценяващи лентите тази година са още кинорежисьорът Мария Дуза от Гърция, режисьорът Алберто Лопез от Испания, актьорът Винсент Грас от Белгия и режисьорът Станислав Дончев от България.

По традиция, при откриването на фестивала под липите, се връчва приз за цялостно творчество. Носителят на отличието от юбилейното издание на „Златната липа“ е обичаният от поколения българи актьор Любен Чаталов. Актьорът с най-сините очи е роден на 24 февруари 1950 г. в София. През 1978 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Дебютът му е във филма „Бумеранг“ от 1979 г., но голямата му популярност идва с ролите му във филмите „Адаптация“ (1979), „Игра на любов“ (1980), сериалът „Записки по българските въстания“ (1976 – 1980)„Голямото нощно къпане“(1980), „Лавина“ (1982) и много други. Любен Чаталов продължава да се снима активно и днес се радваме на играта му в любими филми като „Чичо Коледа“ (2021) и „Като за последно“ (2021).През дългогодишния си творчески път е застава на снимачната площадка за поредния филм или телевизионен сериал около 100 пъти.

Отличието бе връчено от Магдалена Ралчева и Милена Желева, а Чаталов го прие с удоволствие и благодарност за аплодисментите на старозагорската публика. „Ръкопляскайте на всички хора, от които съм се учил, защото те са в сърцето ми, дори тези, които вече не са сред нас“, сподели емоционално от сцената един от най-големите български актьори. Утре той ще засади свое дърво на Алеята на златните липи, както направиха носителите на наградата през годините - Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014), Васил Михайлов (2015), Татяна Лолова (2016), Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018), Ян Енглерт (2019), Владо Пенев (2021) и Георги Мамалев(2022).

Сред гостите на церемонията за откриване на фестивала бяха още зам.-кметовете на общината Надежда Чакърова и Красимира Чахова, общински съветници, омбудсманът Иванка Сотирова, началникът на отдел „Култура“ на Община Стара Загора Диана Атанасова, множество представители на различни културни институти, стотици приятели на киното. 

Официално пътешествието в света на новото европейско кино започна с лентата, режисирана от Мари Кройцер – „Корсаж“, пресъздаваща определен етап от живота на австрийската императрица Елизабет, която всички в Австрия с любов наричат Сиси. Филмът е копродукция от Германия, Франция, Люксембург и Австрия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com