Шествие срещу насилието над жени и в Стара Загора (СНИМКИ)

3094
Шествие срещу насилието над жени и в Стара Загора (СНИМКИ)
Снимка: Актуално

Въпреки дъждовното време с мирно шествие „Те вече никога няма да танцуват” и Стара Загора се включи в ежегодна международна кампания срещу насилието над жени. Петдесетината участници носеха плакати, транспаранти и фенери, както и червена пейка, на която бяха изписани 25 имена на жени, убити от партньорите си, сред които и старозагорки. 

Протест с мото: В България все още няма мерки срещу домашното насилие

На 25 ноември в столицата ще се проведе протест срещу насилието срещу жени и момичета, който ще започне от площад "Независимост". Той щ...

Шествието тръгна от паметника "Свети Георги Победоносец" в парк "Александър Стамболийски" (Алана) и спря пред съдебната палата. Там те поставиха пейката и подредиха край нея фенери и дамски обувки, изчетоха заедно имената на жените жертви на насилие и пуснаха светещи книжни фенери в тяхна памет.

С шествието, организирано от фондация "Мисия Криле", старозагорци казаха своето STOP на насилието над жени, което и в XXI век продължава да е сериозен проблем. Танците са символ на живота и свободата  но за жалост всяка година много жени никога повече няма да могат да танцуват, защото са подложени на насилие, а някои дори губят живота си. В началото на годината 25-годишна старозагорка беше убита от доста по-възрастния си съпруг, докато в съседната стая спеше 8-месечната им дъщеря. 

Шествие в Плевен за Международния ден за ненасилие над жени

Голямо шествие, организирано от Асоциацията на студентите по медицина в МУ-Плевен и Центъра за психологическо, социално и юридическо ко...

Днес започва и 16-дневната кампания срещу насилието над жени, в рамките на която тази година ще се проведе и междуинституционална работна среща за договаряне прилагането на координационен механизъм за пострадали от насилие на територията на община Стара Загора. Сдружение "Самаряни" провежда и информационна кампания като част от световната инициатива „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пол”, която е насочена към различните форми на насилие срещу жени и деца. Тя започна днес, в Международния ден за премахването на насилието срещу жени, и продължава до 10 декември, Международния ден за правата на човека. За 15 години от съществуването на Кризисния център на сдружението в Стара Загора през него са преминали над 700 жени и деца, а на консултативната телефонна линия в помощ на пострадалите от насилие са консултирани над 40 души.

Международният ден за елиминиране на насилието срещу жениеждународният ден за елиминиране на насилието срещу жени е обявен с резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации на 17 декември 1999-а, но активистки от различни организации го отбелязват още от 1981 година. Според последни статистики у нас 74% от случаите на домашно насилие са свързани с неразбирателство между бивши или настоящи партньори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com