Симулативен наказателен процес разиграха старозагорски ученици 

15576
Симулативен наказателен процес разиграха старозагорски ученици 
Снимка: Община Стара Загора

В симулативен наказателен съдебен процес участваха днес ученици от две старозагорски и едно казанлъшко училище. Възпитаниците на Гимназията с преподаване на чужди езици “Ромен Ролан“, на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ и на Средно училище (СУ) “Екзарх Антим І“ - Казанлък, се включиха в състезанието в различни роли. 

Александра Ченалова, Виктория Атанасова, Дарина Бозова, Мария Кьосева и Мартин Христов от езиковата гимназия бяха съдии с подкрепата на съдиите от Районен съд - Стара Загора, Дарина Стоянова и Женя Иванова.

С помощта на прокурорите Надежда Белчева, Кристина Куртева и Ивелина Кьосева за ролите на обвинители, свидетели и вещо се бяха подготвили учениците от търговската гимназия Вангелия Михайлова, Данита Димова, Милена Иванова, Мира Минчева и Петко Тонев. 

Младежкият общински съвет на Стара Загора положи клетва (СНИМКИ) 

Младите общински съветници на Стара Загора днес положиха клетва на първата си за мандат 2019 - 2020 година сесия. Те се заклеха да рабо...

Казанлъшките ученици Никола Иванов, Анита Христова, Елица Стефанова, Катерина-Борислава Терзиева и Ренан Селим бяха подсъдим и адвокати. Тяхната подготовка е водена от съдиите в Районен съд Ваня Тенева и Неделина Минчева.

Жури на състезанието бяха заместник-председателят на Районен съд Стара Загора Блага Бозова и съдия Таня Илкова, Гриша Мавров, районен прокурор на Стара Загора, Мария Цоловска от Регионално управление на образованието и омбудсманът на Стара Загора Надежда Чакърова.

Казусът, който разиграха младежите, беше за притежание на високорисково наркотично вещество от ученик в жабка на кола, която е управлявал без книжка, е гледан преди няколко години в Районен съд - Стара Загора. Съдебният процес протече по всички правила и завърши с осъдителна присъда за "подсъдимия". Той призна вината си и изказа съжаление за деянието, а съдът му наложи глоба от 1000 лева заради чистото му съдебно минало младата му възраст, за която законът предвижда по-леко наказание. 

Ще има две нови светофарно регулирани кръстовища в Стара Загора

Две нови светофарно регулирани кръстовища ще се появят в Стара Загора с изпълнението на дейностите по проекта „Модернизация и раз...

Симулативният процес беше по инициатива на старозагорския районен съд с подкрепата на Районна прокуратура, община Стара Загора, община Казанлък и Регионалното управление на образованието. Основната му цел е да се повиши гражданското образование на учениците и да се увеличи доверието им в съдебната власт. Решението поредният симулативен процес да премине в по-широк формат е взето, за да се даде възможност на учениците да разберат, че посягането към наркотиците е безсмислено и води до тежки за младите последствия. 

Пред журналисти председателят на районния съд в Стара Загора Милена Колева сподели, че симулативният процес се организира и с превантивна роля по отношение на наркотиците. "Подготовката за симулативния процес и участието в него е начин да се помогне на децата да се запознаят с работата на съдебната власт по различен начин. А не да изграждат впечатления от филми, които представят изкривена картина на работата на съда" каза още тя. 

След края на процеса журито похвали участниците. Първа награда отиде при отбора на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, втората - при Търговската гимназия, а третата - при СУ “Екзарх Антим І“ - Казанлък. И трите отбора получиха грамоти и статуетка на богинята на правосъдието Темида. Индивидуална награда за добро представяне на „вещото лице“ Данита Димова беше връчена заместник областният управител Красимир Червилов. 

На „процеса“ присъстваха и заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на общинския съвет Мария Динева, заместник областния управител Красимир Червилов, представители на Старозагорската митрополия, магистрати, директори на училища,  ученици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора