Списание от преди 106 години дариха на казанлъшкия музей на фотографията

2414
Списание от преди 106 години дариха на казанлъшкия музей на фотографията
Снимка: За Казанлък

Течение на френското списание „Илюстрасион” от първата половина на 1913 година дари на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък Петя Големанова. Казанлъчанката, която от години живее във Франция, е ревностени изследовател на родовата памет. Тя упорито издирва документи и сведения за загинали българи по време на войните от началото на ХХ век.

При едно от посещенията си в специализиран магазин попада на добре запазено и грижливо подвързано 106-годишно течение на списание „Илюстрасион”. Вниманието й е привлечено от фотографии на български войници и офицери, снимани от български фотограф. Не един от броевете от 4 януари до 26 юни 1913 г. са посветени на България и на участието й в Балканската война, а в броя от 15 март изданието е нарушило политиката си да публикува само снимки на свои фоторепортери. На първа страница в него „Илюстрасион“ помества фотография на казанлъчанина Генчо Стайнов - „Блокирани в снега“. Тя е първият български фотос, публикуван в европейско издание. Правен е край Одрин дни преди превземането на крепостта от българските войски на 26 март 1913 г. Оригиналът на този брой е открит от Петя Големанова след дълго търсене и първи пристига в Града на розите. В дареното сега течение на „Илюстрасион” има много информация за България и участието й в Балканската война. Снимка на цар Фердинанд на Кавала е публикувана в броя от 11 януари. В следващи броеве мога да се видят избрани снимки на Генчо Стайнов и на български войници, снимани от военни кореспонденти на изданието.

Големанова не за първи път прави дарение на казанлъшкия музей на фотографията. Благодарение на нея и Спас Димитров в музейния фонд има дървена камера с плаки от 1880-а. От френското градче Санари сюр мер, където семейството живее, в музея пристигат и два фотоапарата от немската марка Leica и 12 експонато от най-популярните марки. Сред дарените от тях предмети има и други ценни апарати като стереоскопичния визьор, произведен между 1900 и 1912 г.

Казанлъчанинът Генчо Стайнов е командир на рота в 23-ти Пехотен Шипченски полк и прави снимки от Одринския фронт. Той изпраща няколко на авторитетното списание "Илюстрасион" и редакторите ги публикуват. През 1964 г. Държавното военно издателство издава част от писмата му в книга, илюстрирана с негови фотографии - "Писма от Одрин", която е преиздадена през 2009 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com