Стара Загора чака елитни бегачи за четвъртия си маратон

1146
Стара Загора чака елитни бегачи за четвъртия си маратон
Снимка: Pixabay.com

В неделя Стара Загора ще събере бегачи от цял свят, които ще се включат в четвъртото издание на Маратон Стара Загора 2019, който ще бъде първото състезание от веригата надпревари, обединени под мотото "Бягането като начин на живот". За втори път в старозагорската надпревара ще станат ясни и държавните шампиони в полумаратона.

Състезателите, които ще участват, могат да избират между три дистанции. Първата е класическата от 42,195 километра, в която ще се включат победителите от миналата година. Мароканецът с италиански паспорт Ахмед Насеф ще е сред претендентите за големия джакпота. Кенийката Рут Матебо през 2018 победи и в трите български маратона и за втори път спечели големия джакпот от 20 000 лева от "Бягането като начин на живот”. Втората дистанция е полумаратон 21 километра и третата е 10,5 километра, която дава възможност в бягането да се включат повече любители.

При мъжете сСчз} рещу Насеф ще се изправят двама мароканци. Нуени Редуан се окичи с бронз на маратона на София миналата есен с  личен рекорд 2:15:36 часа. Сънародникът му Йосеф Сбаай е със златен медал от полумаратона в София през 2016-а и лично постижение в маратона 2:16:19 часа. В класическата дистанция ще тичат и кенийците Еванс Тануи Кипнгетич, втори от  маратона на Загреб миналия сезон, Андрю Ман'Гата с личен рекорд 1:02:11 часа в полумаратона и Хоси Киплагат Туей, победител в маратона на Загреб през 2018 г. В битката за призовото място се очаква да се включи и реандиецът Жан Симеука от Руанда, финиширал на шесто място на миналогодишния маратон на София.

В спор с Матебо при жените ще влязат кенийката е Емили Чериот, победителка от маратона в мароканския град Маракеш (Мароко) с време 2:38 часа. За маратона са записани и две бегачки от Мароко - Наска Машрум и Илхан Ел Муради, които покоряват класическата дистанция за около 2:45 часа. Ще участва и окичилата се миналата година със сребърен медал в Стара Загора украинка Вира Овчарук.

Стартът на състезанието е в 10 часа на 31 март, неделя, пред община Стара Загора. След това трасето завива надолу по "Руски" до ул. "Гурко", по която се завива наляво до бул. "Патриарх Евтимий", където след ляв завой продължава до пресечката с бул. "Цар Симеон Велики", където завива надясно по северното платно. Слез това маратоните ще преминат по бул. "Никола Петков" и района на „Метро“ ще на правят обратен завой и се връщат по маршрута до общината. Контролното време на 42.195 км е пет часа и трийсет минути, а на 21 км е три часа.

Участниците, които успешно завършат трите дистанции от 42 км, 21 км и 10.5км ще бъдат отличени с медал за участие за спомен от събитието. За елитните състезатели отново има премии - първите места при мъжете и жените ще получат по 8000 лв., вторите - по 3000 лв., третите - по 2000, както и останалите до 10-о място с 400 лв. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора