Стара Загора ще сепарира около 52 000 тона битови отпадъци годишно

3531
Стара Загора ще сепарира около 52 000 тона битови отпадъци годишно

Между 100 и 130 тона дневно боклук извозва сметосъбиращата фирма в Стара Загора в новоизградената сепарираща инсталация, съобщава Дарик нюз.Предприятието, което е разкрило 50 работни места, се намира в Индустриална зона и в него ще се сепарира около 52 000 тона битови отпадъци годишно.

Стара Загора е една от малкото български общини, които до този момент оползотворяват, а не депонират отпадъците. Сепарирането пести и средства, защото за тон отсортиран отпадък общината заплаща 58 лева, а в края на годината, когато ще отвори депото, таксата за боклука ще бъде над 80 лева за тон. Ето защо, стремежът ни е до депото да отива минимално количество боклук, обясни кметът Живко Тодоров.

Във Видин градят депо за отпадъци

Във Видин бе даден старт на градежа на депо за битови отпадъци. Вчера с официална церемония бе направена първа копка по проект "Изгражд...

Изпълнителят се задължава да отсортира минимум 30% отпадъци за последващо оползотворяване, спрямо входа от общото тегловно количество смесен битов отпадък за годишен период, доставен от община Стара Загора.

Над милион и половина лева за изграждането на модерната инсталация е инвестирал консорциумът от фирми „Консорциум Екологичен център - Стара Загора", Пловдив. ДЗЗД е избрано чрез процедура, проведена по реда на Закона за обществените поръчки. Договорът с общината е за срок от 60 месеца, който включва и времето за изграждане и пускане в експлоатация на сепариращата линия.

Целта на сепарирането е да се намалят количествата отпадъци, оставащи за обезвреждане, да се снижат разходите по експлоатация на общинското депо, както и да се намали вредното въздействие на депонираните отпадъци върху околната среда. Важен резултат от дейността на инсталацията е да се оползотворят редица суровини от потока битови отпадъци.

Специалисти от Община Стара Загора ще осъществяват пряк контрол върху изпълнението на дейностите, тъй като инсталацията включва зона за приемане на отпадъците с контролно-пропускателен пункт и автомобилна везна за отчитане на теглото.

В процес на изграждане са 16 депа за отпадъци

До тук по ОП „Околна среда“ за програмен период 2007-2013 година са изградени 17 пречиствателни станции за отпадни води, ко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com