Старозагорското музикално училище става на 45 години

13594
Старозагорското музикално училище става на 45 години
Снимка: Актуално

Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) “Христина Морфова” в Стара Загора тази година отбелязва 45-годишнината ни от създаването си и настоящи и бивши ученици ще я отбележат с концерт на 7 май в залата на операта. В него ще участват и възпитаници на училището, които продължават реализацията си в музиката и градят успешна кариера в чужбина. Сред тях е флейтистката Мария Митева.

Митева завършва НУМСИ през 1990-а и от 1993 до 2009 г. е учител по флейта в музикални училища в Австрия. След това става преподавател по флейта в музикалното училище и в консерваторията в Етелбрюк Люксембург.

Първи учебен ден за възпитаниците на Музикалното училище във Варна

С месец по-късно, днес 900 ученици и учители откриват новата учебна година в НУИ "Добри Христов". Директорът на училището увери, че де...

Друг възпитаник на музикалното училище с успешна кариера в чужбина, който ще вземе участие в концерта, е проф. Мирослав Христов, цигулка. Той има по над 50 концерта на сезон като солист, концертмайстор на симфоничния оркестър в Кноксвилд, Тенеси, САЩ. Първа цигулка е на струнния квартет на Кносквилд. Той е носител на множество награди от цигулкови конкурси в България, Европа и Америка. Преподава във Висшето училище по музика в Тенеси, има научна степен в цигулковото изпълнителство от Държавната музикална академия (ДМА) ”Панчо Владигеров” и докторат от университета в Кентъки. Известните музиканти Сиво Пенев, тромпет, Мирослав Димов, перкусия, Милен Стойков, саксофон, Георги Белчев, пиано, и Денис Иванов, баритон, също ще са част от концертната програма.

От настоящите ученици публиката ще чуе изпълнения на пианистите Стефания Русева и Филип Ставров, на саксофониста Добромир Добрев, вокалистките Маргарита Лъчезарова, Зорница Златева, група „Триолина“, учебният хор на НУМСИ „Христина Морфова“ и др. Диригент на концерта ще бъде Красимир Къшев, преподавател в училището, който издаде в аванс, че на концерта за първи в Стара Загора и в България ще прозвучи първа част от Концерта за пиано и оркестър от Елмира Назирова и Фикрет Амиров. “Концертът ще е и жанрово многообразен, не представяме само класика, а и поп и джаз изпълнения, smoothjazz пиеса за саксофон и оркестър, познати български хитове от края на 60-те години“, допълни Къшев.

Юбилейният концерт за 45-годишнината на Националното училище за музикални и сценични изкуства “Христина Морфова” ще бъде на 7 май, вторник, от 19 часа в залата на Държавна опера - Стара Загора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора