Със супермодерна система тестват за онкологични заболявания в Стара Загора

11163
Със супермодерна система тестват за онкологични заболявания в Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

Новата хибридна SPECT/CT система на отделението по нуклеарна медицина на Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Стара Загора ще бъде официално открита на 22 януари. Апаратът от последно поколение Symbia Intevo Bold е първият извън София и седми в страната, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Хибридната SPECT/CT система е щадяща и позволява по-точна и прецизна диагностика на пациенти с онкологични и неонкологични заболявания. SPECT/CT е от най-бързо развиващите се образни методи, а апаратът Symbia Intevo Bold съчетава два принципно различни метода - нуклеарно-медицински и компютър-томографски. Предимствата му пред останалите образни методи е получаването на хибриден 3D образ. Това позволява едновременно получаване на информация за функцията, топографията и структурата на патологично променения орган в едно изследване и дава до 30% по-точна диагноза.

Тасула Зисаки-Хили идва в Стара Загора на 22 януари

Тасула Зисаки е автор на книгата „Гражданската война в Гърция (1946 - 1949 г.) и съдбата на политическите емигранти“. Книга...

С новия SPECT/CT апарат могат да се изследват всички органи на човешкото тяло и се прецизира диагностиката в областта на онкологични заболявания като тумори на гърдата, простатата, белия дроб, щитовидната жлеза и други. Използването му ще подобри ранната диагностика и стадирането на онкоболните за успешно съвременно лечение. Ранното откриване на рецидиви на заболяванията и проследяването на ефекта от прилаганата терапия също е голямо предимство на метода. Хибридният апарат има широки диагностични възможности и при много неонкологични заболявания в нефрологията, пулмологията, ендокринологията, неврологията, ревматологията и ортопедията. С използването му се намалява лъчевото натоварване на пациентите.

С хибридната SPECT/CT система ще могат да се изследват както здравноосигурени лица (по амбулаторни процедури № 35 и № 37), така и неосигурени, които ще заплащат за изследванията по утвърден ценоразпис на центъра. Пациентите ще се приемат след предварително записан час на регистратурата на отделението по нуклеарна медицина на телефон 042/614 163. Трябва да предоставят индивидуалната си медицинска документация с предходни образни и нуклеарно-медицински изследвания – SPECT, SPECT/CT и PET/CT.

Новата апаратура е закупена със средства по инициатива JESSICA, част от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г. съгласно Договор за кредит между “КОЦ - Стара Загора“ ЕООД, Регионалния фонд за градско развитие и Сосиете Женерал Експресбанк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Стара Загора се представя на най-голямото българско туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо“ (СНИМКИ)

Колоритни маскарадни персонажи отново огласят с чанове и хлопки Стара Загора

В курортното селище Старозагорски бани пресъздават обичаи, свързани със Сирни заговезни

30 години отпразнува спортен клуб по художествена гимнастика "Берое" в Стара Загора

Община Стара Загора отново е част от най-голямото международно изложение в Берлин

Кметът на Стара Загора предлага създаването на общинско предприятие "Арт сцена"

Безплатни шофьорски курсове за деца в неравностойно положение: Инструктор прави подарък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора