Ти и Lidl: Дивите съседи, за които често забравяме

2772
Ти и Lidl: Дивите съседи, за които често забравяме
Снимка: Gettyimages

Проектът „Диви съседи – опазване на редките видове, обитаващи сградите в Стара Загора“ е една от общо 31 идеи от цялата страна, които получиха финансиране от най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България – „Ти и Lidl за по-добър живот“. Одобрените проекти получават грант в размер до 10 000 лв., който да използват за реализирането на своите цели.

Целта на проекта на Сдружение „Зелени Балкани – Стара Загора“ е решаването на един от най-актуалните и сериозни проблеми, свързан с унищожаването на защитени видове в национален мащаб, а именно – унищожаването на индивиди и техните местообитания по време на прилагане на мерките за енергийна ефективност и санирането на сградите.

От Сдружението вярват, че тази тема има нужда от повече гласност, която да води след себе си ангажиране на отговорните институции, разработване на стратегически документи и преки консервационни мерки.

„Стара Загора е един от градовете в България, където жилищните сгради се обитават от най-много индивиди от защитени видове (бързолети, прилепи, лястовици, други). В момента в града хиляди индивиди от защитени видове биват буквално „зазиждани живи“ или прогонвани от убежищата си, често по време на уязвимите за тях размножителен или зимен период. Така, освен че се нарушава Законът за биологичното разнообразие, се нанасят сериозни щети на националните популации на редица видове”, разтревожени са инициаторите от Сдружение „Зелени Балкани – Стара Загора“.

Ето защо те взимат нещата в свои ръце, като започват масирана информационна кампания, включване на институциите, монтиране на първите в страната къщички за прилепи/бързолети, поставени на сгради, работни срещи, представяне на презентации пред деца и ученици, създаване на дипляни и плакати, разработване на методология за обследване на сградите за защитени видове и указания за опазване на защитените видове в сгради и др.

“Проектът има важен мултипликационен ефект. Той включва пилотни за страната дейности, като монтиране на първите къщички за бързолети/прилепи на сгради, както и първата по рода си база данни за събиране на информация за тези видове, с участието на гражданството. Така създадената база данни може да бъде ползвана за всички градове в страната, като ще представлява на практика национална база данни, резултатите от която ще могат да се ползват за докладване пред международни споразумения за опазване на прилепите/птиците, пред научни конференции, при работа с институциите по проблема. Пилотното монтиране на къщички за прилепи/бързолети ще има важен демонстрационен ефект и ще даде пример и на други градове за реализирането на аналогична дейност, което ще доведе до мултиплициране на резултатите. Разработената методика и насоки, ще бъдат ползвани на национално ниво”, споделят още в своето проектно предложение инициаторите.

Припомняме, че каузата „Ти и Lidl за по-добър живот“ има за цел да подкрепи социално значими проекти в цялата страна в следните четири области: образование, култура и историческо наследство, околна среда и здравословен начин на живот. Инициативата отразява стремежа на компанията да допринася за по-пълноценния и по-качествен живот на хората от различните региони в цялата страна.

Тя се реализира с подкрепата на Фондация "Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум. Размерът на сумата, която бе събрана в периода 1 май - 25 юни 2017 г. благодарение на клиентите на веригата, достига 252 741 лв., а общо 425 проекта от цялата страна кандидатстваха по програмата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com