В Старозагорско се приспособяват към извънредното положение

2477
В Старозагорско се приспособяват към извънредното положение
Снимка: Актуално

Към отговорност и дисциплина, "защото само това е начинът да се справим с огромното предизвикателство, което е пред нас", призова областният управител на Стара Загора Гергана Микова в ефира на Радио Стара Загора. Тя съобщи, че има няколко нарушения на ограниченията, наложени от обявеното извънредно положение, но голяма част от препоръките се спазват от институции, фирми, работодатели и граждани. 

Работодатели, при които е възможна работа от къщи организират служителите си, за да се намали максимално струпването на хора на едно място. Информират се съседите и близките на хората, които са под карантина, за да им помагат и да ги контролират. Няма сигнали за бедстващи хора или без храна и лекарства заради социалната изолация, уточни Микова.

От онлайн пресконференция на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров стана ясно, че е създадена организация за доставка на храни, лекарства и продукти от първа необходимост. В целия град и в градския транспорт се осъществява дезинфекция. За улеснение на гражданите до 29 март няма да действа "Зелената зона" в Стара Загора. Кафенетата и ресторантите в града спазват заповедта на министъра на здравеопазването. Търговските обекти, които не работят, но вече са платили тротоарно право за настоящия период, ще бъдат компенсирани като се приспаднат от плащането за следващия месец според разпореждане на кмета Тодоров. 

"Няма да се въвежда вечерен час за учениците. Ще разчитаме на съвестта на родителите", каза кметът Живко Тодоров. В противен случай трябва да се сформират нови екипи, които да осъществяват контрол за спазването му. 

Телефонът, на който самотно живеещи, трудноподвижни и възрастни хора могат да се обаждат за доставка на храни лекарства и продукти от първа необходимост, е 0885 382 233, съобщи заместник-кметът Иванка Сотирова. Заявки за топла храна от диетичния стол могат да се правят на 0885 363 077

В училищата от общината е създадена организация за онлайн обучение, успокои тя. То ще е проблем за малките населени места, където няма интернет връзка или ако децата няма подходящи устройства.

Старозагорци, които искат да се включат в доброволните екипи, могат да се обаждат на телефони 0885 90 12 12 и ва 042/614 614, уточни секретарят на общината Дилян Иванов. Вече са проверени хипермаркетите и големите вериги - всички са предприели мерки да няма струпване на хора и да се спазва отстояние между клиентите. 

В община Казанлък вече работят спешните екипи в помощ на възрастни хора. Там нуждаещите се от храна и медикаменти могат да се обаждат на горещия телефон 0700 400 56, заявки се приемат 24 часа в денонощието. За изминалото денонощие са подали 4-ма души. Координатор на дейността на спешните екипи е заместник-кметът на община Казанлък Ахмед Мехмед. 

Спешните екипи са с отличителни знаци на общината и при доставка на поръчаните хранителни продукти носят касова бележка, която гражданите трябва да подпишат при получаването им. Служителите не взимат предварително пари, уточняват от общинската администрация в Града на розите. 

От оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък, в който са заети 8600 души, съобщиха, че до 29 март се разпускат работещите в предприятието. В зависимост от възможностите при всеки те ще бъдат в платен или неплатен отпуск. Малки групи специалисти ще останат на работните си места, за да възстановяват щетите от инцидента в Мъглиж миналата седмица. Ще работят ръководството на дружеството и на отделните заводи за изпълнение на неотложни задачи. Ако се променят обстоятелствата, хората ще бъдат уведомени своевременно.

Последна информация и всичко за коронавируса, 16 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com