В Търговищко ще се борят със закриването на селските училища

1509
В Търговищко ще се борят със закриването на селските училища
Снимка: Thinkstock

Община Търговище спасява от закриване част от училищата в селата като ги дофинансира. Заместник-кметът по хуманитарните дейности Диян Дечев поясни, че се работи със стандарт и субсидии, които са на брой ученик.

Когато броят на учениците падне под 100 на практика училището не може само да се издържа и се налага неговото дофинансиране от Общината. С най-малък брой ученици са училищата в Драгановец, Буйново и Руец.

В Търговище помагат на роми да бъдат по-добри родители

Професионалисти ще подпомагат ромски семейства в Търговище за по-добро здраве и образование на децата им. Това става благодарение на пр...

От местната власт са притеснени, че положението за малките учебни заведения ще стане още по-тежко. Повод за опасение са промените в новоприетия Закон за предучилищното и училищно образование, според които от следващата учебна година осми клас отпада от структурата на основното образование, посочва Topnovini.bg.

В резултат на това част от училищата по селата са на границата на възможния минимум общ брой деца в паралелки. „Това е най-сериозното предизвикателство, което стои пред образованието“, подчерта Дечев.

Общинското ръководство е поставено пред решение дали да се пристъпи към обединяване и създаване на нови средищни училища или да бъдат заделени средства за поддръжка на рисковите учебни заведения. Това е въпрос на анализи и разчети. Според Дечев не трябва да се подминава и демографското състояние на общината.

„Сериозно предизвикателство пред нас е също поддържането на остарялата база в тези учебни заведения“, посочи заместник-кметът.

Училищните автобуси в Търговище спряха

Спряха пътуването на всички ученически автобуси в община Търговище по заповед на кмета д-р Дарин Димитров. Причината е усложнената пътн...

Той съобщи, че 240 хил. лв. са заделените средства тази година за ремонт на останалите необновени площадки в детските градини в Търговище. Комплексите от детски площадки в ЦДГ №7 и ЦДГ №9 в кв. „Запад“1 и „Запад“2 ще бъдат приведени според съвременните изисквания по ОП „Региони в растеж“, когато бъде осъществен цялостният им ремонт и оборудване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com