Григор Димитров тръгна с убедителна победа на Уимбълдън

27559
Григор Димитров тръгна с убедителна победа на Уимбълдън
Снимка: Getty Images/Guliver

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров започна с успех участието си на „Уимбълдън”, като победи сочения за голяма надежда на американския тенис Райън Харисън с 3:0 сета – 7:6 (1), 6:3, 6:2. В следващия кръг Григор с победителя от срещата Люк Савил – Доминик Тийм.

Срещата започна в типичен за трева стил – мощни изпълнения от сервис и бързи геймове в полза на тенисиста, държащ началния удар. Григор печелеше малко повече точки на ретур, но без да успява да стигне дори до дюс. На сервис Димитров не позволи на Харисън да спечели повече от една точка на гейм, като направи впечатление много слабото представяне на американеца от бекхенд – твърде малко контрол. Самият Григор обаче също направи съществени пропуски от бекхенд. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където Григор направи минипробив още в първата точка на сервис на Харисън след нескопосано воле на американеца, а после двамата си размениха по още един минибрейк след сбъркани форхенди по диагонала. Григор обаче беше по-стабилен и след коварен подсечен ретур от форхенд накара Харисън пак да извади в аут и вече поведе комфортно с 5:1 точки и оттук насетне нямаше спирка – 7:1 в крайна сметка.

Цвети и Григор започват участието си на Уимбълдън в един ден

Двамата български представители в основната схема на Откритото първенство на Великобритания - Григор Димитров и Цветана Пиронкова ще з...

Втората част продължи в същия дух като първата – здраво представяне на сервис и по-слабо на ретур и от двамата. Чак при 2:2 гейма стана интересно – Григор Димитров стигна до 0:40 на сервис на Харисън, след като американецът направи две непредизвикани грешки, а българинът веднъж го хвана с коварен подсечен ретур. И пробивът дойде като по поръчка, на нула – по-дълго разиграване и мощен форхенд на Григор в ъгъла на полето, който доведе до грешка на Харисън. Моментално обаче самият Григор „заспа” на свой сервис, като резултатът стана 0:40, след като Харисън направи един безупречен минаващ от форхенд благодарение на грешно решение на Григор при излизане на мрежата. В този момент българинът показа здрави нерви, спаси и трите точки за пробив, после спаси и още една, вземайки важния гейм, без да позволи на ставащия по-стабилен Харисън да се върне мигновено в мача.

Григор можеше да пробие още веднъж веднага след като парира точките за пробив на Харисън, но изпусна лесно воле на мрежата. Това обаче не му се отрази и българинът проби в най-рещаващия момент – за 6:3 гейма, след двойна грешка на явно разколебания Харисън, като по този начин Григор си осигури възможността да започне третия сет на сервис.

Стартът на третия сет не беше блестящ на Григор, като заради опит за шоу изпълнение на воле между краката се стигна до дюс, но българинът взе гейма си без повече драми. И веднага получи голям шанс окончателно да вкара срещата в своя ритъм – 0:40 след два свирепи форхенда, на които Харисън не намери отговор. Пробивът дойде чак при третата точка, след като преди това Григор не можа да върне първи сервис на американеца, беше изненадан и от умна къса топка, но при третия шанс засече великолепно с остър бекхенд от ретур налетелия на мрежата Харисън след мощен първи сервис.

Оттук насетне беше въпрос на рутина Григор да завърши успешно срещата. Въпреки отчаяните опити на Харисън, Димитров не му даваше шанс да се върне в мача и докара нещата до 5:2 гейма. В този момент, на сервис на Харисън, българинът стигна до ново 0:40 и незнайно как изтърва да завърши срещата още при първия си мачбол, след като направи отлично и много трудно стоп воле, но при второто, елементарно такова, нацели мрежата. Мигновено обаче Григор се реваншира с котешка проява пак на мрежата, където с две поредни волета взе своето и преодоля без особени драми Харисън.

Уимбълдън 2014 - мишената е Анди Мъри

В разгара на световното първенство по футбол едва ли много хора ще обърнат внимание, че на 23 юни започва най-престижният и в последно ...

Останалите резултати

Дотук при мъжете най-голямата изненада е отпадането на 18-ия поставен Фернандо Вердаско с 1:3 сета от австралиеца Маринко Матошевич. Може да се каже обаче, че за познавачите това не е чак такъв шок – в Куинс Матошевич победи Жо-Вилфред Цонга и показа, че е в добра форма на трева, докато Вердаско не се прояви на зелено преди „Уимбълдън”. Напред без проблем продължава Анди Мъри след победа с 3:0 сета над Давид Гофен, както и Томаш Бердих след успех с 3:1 сета над Виктор Ханеску.

По-интересно беше при жените. Големият провал там е на американката Слоун Стивънс, която загуби с 0:2 сета от опитната и коварна Мария Кириленко. Шок беше и резултатът на мача на Саманта Стоусър – 3:6, 4:6 срещу силно удрящата Янина Викмайер. Стоусър обаче винаги е играла слабо на „Уимбълдън” - пет отпадания още на старта, още четири във втори и едва две достигания до трети кръг, последното от което през миналата година. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com