Краен резултат: Григор Димитров - Новак Джокович 4:6, 6:3, 6:7 (2), 6:7 (7)

227124
Краен резултат: Григор Димитров - Новак Джокович 4:6, 6:3, 6:7 (2), 6:7 (7)
Снимка: Getty Images/Guliver

Паметна дата за българския тенис – само така може да се опише днешният 4 юли, 2014 година. Защото днес, на най-престижната сцена в света на тениса – Централния корт на „Уимбълдън”, излиза първата българска ракета при мъжете и нов член на топ 10 Григор Димитров. Излиза за историята – в полуфинален сблъсък срещу водача в основната схема при мъжете Новак Джокович.

Със сигурност цяла България ще бъде залепена или пред телевизионните екрани, или пред компютрите, за да следи развоя на сблъсъка. Това можете да сторите и с Actualno.com, драги читатели – тук, в този материал, ще ви информираме своевременно за развитието на мача гейм след гейм.

Преди днешната среща залогът, естествено, е изключително голям - победителят отива на финал на „Уимбълдън”. Ако това е Григор Димитров, то за пръв път в историята на българския тенис ще имаме такова постижение и при мъжете, и при жените. Успее ли Григор да спечели, той става номер девет в света от 7 юли. А успее ли да вземе титлата, става номер пет в света на мъжкия тенис. Ако победи Джокович, то сърбинът запазва шанс да измести от върха на ранглистата Рафаел Надал. За целта Ноле трябва да спечели турнира. Тук той има два финала – през 2011 година взе титлата в четири сета срещу Надал, а миналата година загуби в три сета срещу Мъри.

В досегашните сблъсъци между двамата – общо четири на брой, Джокович има три победи, а Григор записа една – на Мастърса в Мадрид преди една година. Последната среща между двамата беше в трети кръг на „Ролан Гарос” преди година, когато Ноле смаза Димитров с 6:2, 6:2, 6:3 и определено българинът тогава беше доста недоволен от представянето си. През тази година обаче е различно – Григор спечели три титли, като всяка беше на различна настилка – хард (Акапулко), клей (Букурещ) и трева (Куинс). Самият Джокович сподели преди мача, че Григор е бъдещ шампион в турнирите от Шлема – въпрос на време. Дали времето не е дошло сега – ще видим в следващите няколко часа.

Първи сет

1:0 - Жребият беше спечелен от Григор, който избра да сервира първи. Последва бърз сервис гейм на 15, в който Джокович обаче загатна за класата си с перфектен минаващ при 30:0 за Григор. Сервисът на нашето момче обаче работи перфектно - без пропуск на първи начален удар. Интересно е да се отбележи, че дотук в турнира Григор е пробиван само три пъти при осемдесет изиграни сервис гейма.

1:1 – Огледален гейм, в който Григор взе една точка на посрещане, но можеше да е различно при 40:15, ако не беше оставим дефанзивен и висок удар от бехкенд на Джокович за аут.

2:1 – бърз сервис гейм на нула за Григор.

2:2 - В този гейм най-после имаше две по-дълги разигравания – Димитров спечели първата точка след грешка на Джокович от форхенд по диагонала, но в следващото разиграване Ноле се реваншира, а после заби три поредни аса.

2:3 (пробив) - На трибуните е и приятелката на Григор – Мария Шарапова, която стана свидетел на първите трудности за Димитров. Григор изтърва елементарно воле на мрежата от половин метър разстояние, последва и двойна грешка, а за капак дойде и бекхенд в мрежата при дълго разиграване – 0:40. Дойде ред и на опит за излизане към мрежата на българина, но форхендът отлетя далеч в аут - пробив за Джокович. В този гейм Григор вкара само един първи сервис от четири опита.

2:4 - Джокович продължи на високо ниво, печелейки на 15 и вземайки всяка точка на свой първи сервис дотук.

3:4 - Добър сервис гейм за Григор, който излезе два пъти на мрежата, направи три чудесни волета и спечели гейма на нула.

3:5 - Джокович задържа високото си ниво на сервис, макар че при 15:15 Григор можеше да се закачи в гейма, но се подхлъзна лошо и изгуби инициативата в разиграването.

4:5 - В този гейм зрителите видяха точката на мача дотук – Григор направи скъсен сечен форхенд и изхвърли Джокович далеч извън корта, след което завърши на празно поле.

4:6 – Успешен край на сета за Джокович, който стоеше по-стабилно от основна линия предвид и доста силния вятър, който определено пречеше повече Григор заради това, че той играе бекхенд с една ръка.

Втори сет

1:0 – Григор започна уверено сета, печелейки на нула, като наниза два аса в края на гейма.

1:1 – Най-сетне Григор успя да се закачи в сервиса на Джокович, но докара нещата само до 40:40. Чак в този гейм Ноле загуби точка след разигран първи сервис.

1:2 (пробив) - След трудния гейм Джокович натисна и получи 15:30 благодарение на по-дълго разиграване, в което принуди Димитров да сбърка, но отговорът беше добър – хубав първи сервис. За съжаление, точно при 40:30, Григор направи двойна грешка и мъката започна. Димитров имаше още един шанс да си вземе гейма, преди Ноле да натисне форхенда на Григор и да стигне до точка на пробив, след като българинът удари рамка от бекхенд. За съжаление, изправен пред точка за пробив, Григор се пропука и пак от форхенд.

1:3 – Ноле продължава да е безкрайно солиден от основната линия, но този път Григор се вкопчи в гейма и за втори път в мача стигна до дюс, след като най-сетне направи хубава атака от бекхенд. Точно в този момент, при 40:40, Григор отново удари рамка, този път от форхенд – и сякаш изглеждаше, че пак Джокович ще се измъкне. Вместо това сърбинът направи две грешки от форхенд – точка за пробив. За огромно наше нещастие обаче Григор се подхлъзна в дългото разиграване, което позволи на Джокович да измъкне гейма.

2:3 - Важният момент в предния гейм повлия на Григор, който стана още по-нетърпелив и напълно погрешно опитваше да пробие блестящия в защита сърбин с единични удари. Това доведе до 30:40, но най-после, в труден момент, Григор заби ас и мина това изпитание.

3:3 (пробив) - Най-после грешките се промъкнаха и в играта на Джокович, а Григор показа повече стабилност, заложи на повече сечени удари и .. 15:40. Тук вече спасение нямаше - при втората точка бекхендът на Джокович намери мрежата и пробивът е върнат!!!

4:3 - Бърз сервис гейм за Григор, на 15 и вече той води в резултата в сета.

5:3 (пробив) - Окрилен от завръщането, българинът отново стигна до 15:40, след като Джокович нямаше отговор на сечения бекхенд с една ръка на Григор. Отделно нивото на първия сервис на сърбина падна драстично и логичното стана – нов пробив за Григор след пропуск при къс диагонал на Ноле, което даде шанс на нашето момче да сервира за сета.

6:3 - Окрилен от завръщането, българинът отново стигна до 15:40, след като Джокович нямаше отговор на сечения бекхенд с една ръка на Григор. Отделно нивото на първия сервис на сърбина падна драстично и логичното стана – нов пробив за Григор след пропуск при къс диагонал на Ноле, което даде шанс на нашето момче да сервира за сета.

6:3 - Бърз край на сета, след като Джокович потърси спасение от "Ястребовото око" при 40:15, но топката на Григор закачаше линията.

Трети сет

Григор Димитров ще спечели над 2 млн. лева ако победи Новак Джокович

Григор Димитров ще спечели близо 2.2 млн лева, или 880 000 британски паунда, при успех над Новак Джокович днес. Толкова са гарантиранит...

0:1 - Джокович забрави неприятностите от края на втората част и започна с гейм на 15.

1:1 - Труден първи сервис гейм в сета за Григор, след като Джокович натисна в дълго разиграване и изтиска грешка на Димитров за 15:30, но нищо повече – Григор спечели след остър сечен бекхенд, който Ноле не успя да превърне в печелившо воле.

1:2 - Магията на Григор Димитров блесна с пълна сила в третото разиграване в гейма – тогава той хвана две невъзможни топки със скуош удари и накрая вкара силен бекхенд в краката на Джокович, който сърбинът сбърка на мрежата – 15:30. Сърбинът обаче стисна зъби и след три зверски разигравания измъкна гейма.

2:2 – Григор изравни резултата, след като спечели на свой ред на 30, завършвайки с ас.

2:3 - Пак спечелен гейм на 30, този път за Джокович, който вече гледа да излиза по-често на мрежата, тъй като от основна линия Григор става все по-труден за преодоляване.

3:3 - Григор става все по-стабилен на сервис и този път взе подаването си на 15. Интересното е, че Джокович за пореден път си смени обувките преди този гейм, явно недоволен от баланса си.

Юлия Берберян: Хора, радвайте се! Григор е явление в световния спорт

Треньорката по тенис Юлия Берберян коментира представянето на Григор Димитров на турнира „Уимбълдън“. Българският тенисист ...

3:4 - Джокович започна толкова важния седми гейм с голям пропуск при опит за минаващ, а след това Григор излезе на мрежата и отигра смач зад гърба си – 0:30. И съвсем естествено нашето момче стигна до точка за пробив след мощен удар, оставил сърбина на място – 30:40. Джокович обаче отговори по шампионски – при дълбок и силен ретур на Григор, сърбинът успя да обърне топката по правата в неспасяем печеливш удар и да се спаси.

4:4 - Сърбинът ставаше все по-опасен и направи впечатляващ минаващ удар при отлично стоп воле на Григор за 15:30, но за щастие след това първо сбърка ретур, а после и форхенд от равностойна позиция – 40:30. Лошото беше, че и Григор направи грешка от форхенд, но след това, при 40:40, се спаси с извънземно изпълнение от сечен бекхенд в позиция, в която Джокович изглеждаше готов да вземе точката и в крайна сметка Григор измъкна гейма.

4:5 - Светкавичен сервис гейм за Джокович, който печели на нула.

5:5 - Григор вече беше изправен пред тежкото бреме да сервира, за да остане в сета. И той се справи отлично, при това в разигравания, поемайки инициативата от втори удар с форхенд, на който Джокович нямаше отговор. А за десерт в гейма Григор взе решаващата последна точка след като и двамата играчи направиха плонжове на мрежата, но българинът беше по-добрият.

5:6 - Джокович отново задържа сервиса си на нула, което определено му даде в малко по-голяма степен инициативата - Григор вече ще се бори да влезе в тайбрек.

6:6 - Задачата за влизане в тайбрек е изпълнена от Григор след гейм на 15, макар че при 15:15 сеченият му бекхенд за малко не излезе в аут, но все пак закачи линията и това го направи неотразим.

Джокович: Григор е човекът, титлата му от голям турнир е въпрос на време

"Григор Димитров е човекът, който може да излезе победител от Уимбълдън", каза номер 2 в света Новак Джокович.Ноле се класира трудно на...

ТАЙБРЕК - 2:7 

Първата кръв в тайбрека пусна Джокович – минипробив за 2:1 точки, след като Григор се подхлъзна и вкара сечения бекхенд в мрежата. След това Джокович взе и двете си точки на свой сервис – със смач и с ас – 4:1. За огромно нещастие на всички българи Григор направи и двойна грешка за 2:5, а до края на дългия гейм Григор така и не направи минипробив – 7:2 за Джокович.

Четвърти сет

1:0 – Григор започна позитивно четвъртата част, печелейки сервис гейма си на нула и показвайки, че ще се бори, въпреки лошо изиграния тайбрек.

1:1 - Димитров изпусна голям шанс, след като поведе с 0:30 и при 15:30 рискува с опит за директен печеливш ретур от форхенд, но топката спря в мрежата, а Джокович взе гейма с хитър ход – контрапие.

1:2 (пробив) - Ужасен гейм за Димитров – три поредни двойни грешки, а за капак Джокович успя да накара нашето момче да направи и непредизвикана грешка от форхенд.

Григор: Щастлив съм! На загрявката усетих, че Мъри не е във форма

“Много съм развълнуван. Просто съм щастлив! Чувството е невероятно", бяха първите думи на Григор Димитров след исторически за Бъл...

2:2 (пробив) - Въпреки пробива, всъщност Джокович изгледаше по-зле като поведение на корта – със смъкнати рамене и кисела физиономия. И Димитров успя да върне веднага пробива, от втори опит, след като стигна до лоша къса топка на Ноле и го наказа със светкавичен форхенд по къс диагонал.

3:2 - За ужас на всички български фенове (може би и руски) люшканията в играта на Димитров не спират – Джокович вдигна нивото и се добра до 15:40. Григор, обаче, заби веднага два първи сервиса – невърнат и ас, а след това измъкна сервиса си отново с ас.

3:3 - Дойде ред на Джокович да изпадне в тежко положение – два хубави ретура на Григор и две грешки на сърбина доведоха до 0:30. Веднага обаче Ноле се събра, изравни резултата, но тогава Григор влезе в действие – мощен удар, излизане на мрежата и перфектно бекхенд воле – точка за пробив. Джокович на свой ред отговори със смела и точна игра от форхенд по правата, която го спаси, но после направи двойна грешка – пак точка за пробив за Григор. В действие сега влезе първият сервис на сърбина, който изтика назад Григор и той направи грешка, но веднага стигна до нов шанс – със силен форхенд и грешка на Джокович от бекхенд. И този път Ноле се спаси с първи сервис и форхенд ретур на Димитров далеч в аут, а оттук вече сърбинът се измъкна.

4:3 - Отлично държание на Григор, който не позволи разочарованието от пропуснатите шансове да го затисне и си взе гейма на 15, с ас за десерт.

4:4 - Джокович стабилизира нещата на свой начален удар и с убедителен сервис гейм на нула изравни резултата.

5:4 - Димитров отговори по шампионски - сервис гейм на нула, без шанс за Джокович да си помисли, че може да вземе решително предимство.

Великолепен Григор Димитров размаза Анди Мъри на "Уимбълдън"

Мечтата и прогнозата на Actualno.com стана реалност - Григор Димитров е на полуфинал на Уимбълдън, след като буквално разби защитаващия...

5:5 - Два сетбола - до това стигна Григор в гейма след поредна порция изумителни точки. Първо той завърши с форхенд по правата ужасно трудна топка след дълго разиграване, а след това направи и страхотно стоп воле. И в двата случая обаче Джокович вкара първи сервис и спаси кожата.

6:5 - Отличен сервис гейм за финал на сета от Григор - на нула, без Джокович да може да направи нещо на ретур.

6:6 - Подобен отговор на Джокович, който печели на нула и влизаме във втори тайбрек.

ТАЙБРЕК - 7:9

Дългият гейм започна по-добре за Григор - минипробив за 2:1 точки, като в дългото разиграване той демонстрира по-здрави нерви и изчака грешка на Джокович. Последва ново изумително разиграване, в което Джокович спаси и смач, но накрая се предаде - 3:1. За съжаление Димитров пропусна форхенд по правата и Джокович се върна в играта - 3:2. За щастие веднага Ноле сбърка, след като не се нагласи добре и вкара форхенда по правата в мрежата - 4:2 за Димитров. Българинът за малко не направи нов минипробив, след като от трудна позиция за малко не направи печаливш по правата. Димитров обаче се реваншира с две отлични точки на свой сервис, като закова бекхенд воле за 6:3.

Точно тук Джокович показа, че шампионското тесто втасва когато трябва. Сърбинът спаси и трите точки, все след разигравания, като първо се справи в двете си подавания, а после измъкна и точката на сервис на Григор, който не успя да вкара първи сервис и изпадна в защитна позиция. Нещо повече - Ноле успя да си извоюва мачбол след нов минипробив, но Григор го спаси - 7:7. И тук вече стана драмата - Джокович се добра до втори мачбол, на сервис на Григор, който този път намери първия си начален удар, излезе на мрежата, но волето не му се получи, а за пълен късмет на сърбина при минаващия му удар топката удари филето и вместо да се спре, тупна в корта на Григор - 9:7 за Джокович и трети финал на "Уимбълдън" за него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com