Nike моментално спря сътрудничеството си с Шарапова

5047
Nike моментално спря сътрудничеството си с Шарапова
Снимка: Getty Images/Guliver

Световноизвестната американска компания-производител на спортни стоки Nike спира сътрудничеството си с руската тенисистка Мария Шарапова, след като стана известно, че е дала положителна допинг проба. Това съобщи представител на компанията, цитиран от БГНЕС.

"Ние сме натъжени и изненадани от информацията за Мария Шарапова. Взехме решение да прекратим нашето сътрудничество с нея докато се провежда разследването", каза той.

Мария Шарапова е дала положителна допинг проба

Мария Шарапова е дала положителна допинг проба. Това обяви самата тя на специално свикана пресконференция в Лос Анджелис. Агентът на Ш...

По-рано Шарапова съобщи, че преди седмица е получила писмо от Международната федерация по тенис, в което се казва, че допинг пробата й е положителна. "Направих грешка и поемам пълната отговорност за нея. В пробата ми е открит препаратът мелдонин. Вземах го през последните 10 години заради различни здравословни проблеми. По-рано той не бе забранен, но от 1 януари тази година е включен в забранителния списък на Световната антидопингова агенция. Тя обаче добави, че не смята да приключва с кариерата си. "Не искам да завършвам кариерата си по такъв начин. Действително се надявам, че ще ми бъде даден още един шанс, за да продължа да играя в този спорт", каза Шарапова.

Членът на изпълкома на Олимпийския комитет на Русия и член на Международния олимпийски комитет и председател на руската тенис асоциация Шамил Тарпишчев счита, че Шарапова ще може да участва на Олимпиадата в Рио, независимо от положителната допинг проба. Руската тенисистка каза, че няма да настоява за отваряне на проба Б. По думите на адвоката й Джон Хагърти на 12 март Шарапова ще бъде отстранена от състезанията под егидата на WTA. Тенисистката е петкратна победителка на турнири от "Големия шлем", а в момента заема седмо място в световната ранг-листа.

Мелдонинът се отнася към клас S4 /хормони и модулатори на метаболизма/ в забранителния списък. Той се приема с цел повишаване на издържливостта на организма към големи физически натоварвания по време на тренировки и към големи нервно-психически напрежения по време на състезания. Наличието му в пробите на състезателите е нарушение на антидопинговите правила от 1 януари 2016 г. Шарапова обясни, че на 22 декември е получила писмо от Световната антидопингова агенция, в което е бил новият списък със забранени препарати, но не го погледнала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com