Рафаел Надал захапа Купата на мускетарите за девети път

22156
Снимки: Getty Images/Guliver

Девет – това е новото магическо число на „Ролан Гарос”, след като Рафаел Надал Парера, коронованият крал на клея, за девети път седна на трона в червеното си царство в Париж. Днес Надал успя да победи големия си съперник Новак Джокович с 3:1 сета - 3:6, 7:5, 6:2, 6:4 и по този начин, освен поредната златна страница в историята на тениса, вече има 23 победи срещу 19 загуби в съперничеството си със сърбина.

Първи сет

Надал: Последните четири мача Джокович ме победи, но на Ролан Гарос никога не го е правил

Поставеният под номер 1 в Световната ранклиста Рафаел Надал заяви преди финала на „Ролан Гарос“ в неделя срещу Новак Джоков...


Залогът на мача беше известен на всички тенис фенове – девета титла от „Ролан Гарос” за Надал, запазване на първото му място в ранглистата, десета поредна година, в която той печели поне една титла от турнир от „Шлема”, изравняване на второ място във вечната класация на спечелилите най-много трофеи от „Големия шлем” с Пийт Сампрас, с по 14 титли. За Джокович пък купата означаваше Кариерен шлем – едва четвъртият тенисист, който взема трофеите и от четирите турнира на „Шлема” след Андре Агаси, Роджър Федерер и Рафаел Надал, както и завръщане под номер едно в света.

Срещата започна изключително агресивно на сервис и от двамата – в първите четири гейма посрещащите спечелиха само по две точки. А първото равенство и съответно първите неприятности дойдоха в седмия гейм – на сервис на Джокович. Ноле обаче не допусна точка за пробив след като показа стабилност от форхенд и принуди Надал да тича много, съответно накрая испанецът бъркаше в опита си да контраатакува.

Големите неприятности предстояха – 15:40 още в следващия гейм, при сервис на Надал. Испанецът сбърка два форхенда поред, а Джокович стигна до отличния шанс след мощен бекхенд по диагонала, който закачи мрежата и изчисти линията. Надал, обаче, показа шампионски дух и след марков форхенд по правата плюс сервис в тялото на сърбина спаси временно положението. Ключовата дума беше точно „временно” – защото Ноле пак премина в атака, с чудовищен печеливш форхенд по правата, а след това, при третия шанс, Надал изпусна форхенда си по диагонала в аут – 5:3 за Джокович и сервис за сета.

Предимството на Ноле не означава вързан в кърпа сет, особено срещу Надал, особено на клей. Това се потвърди мигновено, след като Рафа взе първите две точки в гейма – след добра атака от ретур и след като хвана къса топка с контра. Стигна се и до 15:40 след пропуск от бекхенд на Ноле по правата. Подобно на Надал в предния гейм обаче Джокович отрази и двата шанса, след като форхендът на Рафа пак даде дефект в дългите размени от дъното на корта, а сърбинът не допусна повече колебания и от 40:40 взе следващите две разигравания след хитро контрапие и мощен форхенд по диагонала, които Надал просто подпираше с ракета и логично нямаше как да вкара в корта – 6:3 за Джокович.

Джокович преди финала на Ролан Гарос: С Надал ще направим велик мач

"Чака ни велик мач“, заяви сръбската тенис звезда Новак Джокович преди финала на „Ролан Гарос“ срещу Рафаел Надал. &...

Втори сет


Вече определено правеше впечатление, че във вечното уравнение фрохенд по правата на Надал : бекхенд по диагонала на Джокович втората величина в този момент беше с по-висока стойност. Бекхендът на Новак функционираше на много високо ниво, докато този на Надал неузнаваемо не беше все още „загрял”, а Рафа твърде много опитваше да избягва да играе от тази страна и това доведе до решаващите му грешки от форхенд в края на първия сет.

Усетил, че обичайният бекхенд с две ръце не върши работа, Надал започна да залага повече на сечен удар от тази страна и това му донесе точка за пробив в шестия гейм на сета. И отново Рафа не успя да се възползва, след като извади Джокович от комфортната му зона при дълго разиграване, но бекхендът по диагонала излезе в аут точно когато беше достатъчно да не е твърде прецизен, а само да го вкара дълбоко, без много сила. Ноле имаше шанс да си вземе гейма, но го пропусна и Надал пак стигна до точка за пробив след контраатака на испанеца при малко по-пасивно подход на сърбина в разиграване, в което беше доминиращ. И последва наказанието – тежък форхенд по диагонала, на който Джокович нямаше отговор.

Изглеждаше, че махалото се обърна, но вместо Надал да покаже ясно, че вече командва нещата, веднага дойде 15:40 за Джокович след две грешки на испанеца, включително двойна – логично Ноле върна пробива след нов пропуск от Надал от форхенд. А Джокович нанесе и още един психологически удар върху Надал, след като пак спаси точка за пробив, в осмия гейм, изравнявайки за 4:4 гейма.

Надал преби умрелия от страх Мъри и е на финал с Джокович на "Ролан Гарос"

Световният номер едно, действащ шампион на „Ролан Гарос” и легенда на турнира с осемте си шампионски титли Рафаел Надал отн...

Нещата отиваха към логичен тайбрек, когато тенис боговете се усмихнаха на Надал. При 6:5 в негова полза удар на Джокович закачи мрежата и стана крайно удобен за испанеца, който естествено завърши. Последва прибързан форхенд по диагонала на сърбина, логично отишъл в аут – 15:40. И Надал проби веднага, затваряйки сета, след като този път атакува отлично от бекхенд по правата и си осигури плитка топка, която нямаше как да не завърши – 7:5.

Трети сет

Надал вече усещаше, че по-високите и с повече топспин топки мъчат много сериозно Джокович, който изпусна няколко разигравания точно заради непрекъснатата игра над рамо, която трябваше да води. И сетът започна трагично за Джокович, който допусна пробив от раз след като сбърка елементарно воле при хубав сервис. А след това Надал затвърди превъзходството си със сервис гейм на нула – 3:0.

Упоритият Джокович можеше да върне пробива в петия гейм, но при точката за пробив удари твърде плитък ретур и Надал се измъкна благополучно от ситуацията. Сърбинът „се заяде” с Надал и в седмия гейм, отново при сервис на испанеца, като четири пъти стигна до дюс, успя да си извоюва и нова точка за пробив, но Надал я спаси с отлична къса топка и спечели гейма след близо десет минути игра.

Джокович: Много съм мотивиран - това е единствената титла, която ми липсва

„Първите два сета бяха добри за мен, а Гулбис правеше повече грешки. В третия сет загубих концентрация, но после бързо се върнах ...

При толкова хвърлени усилия да върне пробива, Джокович завърши по възможно най-лошия начин сета. От 40:15 на собствен сервис сърбинът направи три непредизвикани грешки и подари гейма си на Надал, който по този начин спечели ключовата трета част с 6:2 гейма.

Четвърти сет


Надал вече плуваше в свои води и се засилваше усещането, че той ще е човекът, който ще направи нов пробив и ще си осигури победата в мача. И това стана в шестия гейм, когато Надал върна пак няколко остри и мощни удара на Джокович и проби отново от първи шанс, след като сърбинът определено губеше търпение.

Точно в този момент, пред самата финална линия, Надал най-сетне показа признаци на умора. Той направи двойна грешка, сбърка и труден смач от основна линия, след като Джокович му хвана коронния удар от форхенд по правата и изведнъж стана 15:40. Надал оцеля на първата точка за пробив след сбъркан ретур на Джокович, но при втората сърбинът наниза ретура си от бекхенд право на страничната линия и Надал вече нямаше как да вкара топката в корта – моментално връщане на пробива. Ноле успя да докара нещата до дюс и в деветия гейм, но Надал го измъкна след зверски бекхенд по диагонала в решителния момент.

Новак Джокович достигна за втори път до финала на "Ролан Гарос"

Световният номер две Новак Джокович успя да достигне за втори път финала на „Ролан Гарос” и в неделя, 8 юни, ще има възможн...

И както става в големия спорт, когато не вкараш, ще ти вкарат. 4:5, сервис на Джокович за оставане в мача, Той поведе с 30:0, но след това Надал спечели следващите четири точки, като на мачбола Джокович направи двойна грешка. Това стана след като точно преди втория сервис някой от публиката изсвири, което явно разконцентрира сърбинът и той просто не се събра пред непосилния товар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com