Станислас Вавринка е на финал на Australian Open

25528
Снимки: Getty Images/Guliver

6:3, 6:7 (1), 7:6 (3), 7:6 (4) – втората ракета на Швейцария Станислас Вавринка спечели с 3:1 сета срещу седмия поставен Томаш Бердих и е на финал на Australian Open. Това е първи финал на турнирите от Големия шлем, до който швейцарецът достига. В неделя, 26 януари, Вавринка може да се изправи срещу сънародника си Роджър Федерер, който утре, 24 януари, излиза във втория полуфинал при мъжете от 10:30 часа българско време срещу Рафаел Надал.

Първият сет беше решен от един пробив – в осмия гейм, когато Вавринка успя да хване на ретур Бердих, стигна се до 15:40 и тогава чехът сбърка лесен смач на мрежата, подобно на Джокович, който в мача с швейцареца на мачбол изкара в аут лесно воле. Впечатление правеше хладнокръвието на швейцареца, който в решителния момент обузда свирепата сила на Бердих, а винаги, когато имаше нужда от начален удар и лесна точка, Стан The Man успяваше.

Доминика Цибулкова достигна до първия си финал на турнир от Големия шлем

Доминика Цибулкова победи Агниешка Радванска и достигна до първия си финал от Голям шлем, предаде БГНЕС. Словашката тенисистка надигра...

Във втората част Вавринка можеше да пробие в ключовия седми гейм, когато отвъртя два страхотни форхенда, но Бердих се спаси с мощен сервис и излизания на мрежата. Учудващо обаче в по-силния удар на Вавринка – бекхендът, не работеше на толкова високи обороти, колкото обичайно. Логично се стигна до тайбрек, като там Бердих показа много по-добра игра и успя с мощните си удари от основна линия да разбие играта на швейцареца, давайки му само една точка в дългия гейм – 7:1.

В третия сет нивото вече стана много високо, но Бердих все още нямаше точка за пробив. Това беше крайно неочаквано и нелогично, но Вавринка удържа така до 4:4 гейма, когато чехът най-сетне стигна до така чакания шанс – след чудовищен форхенд по правата при дълго разиграване. Отговорът на Вавринка беше достоен – два невърнати първи сервиса плюс спечелено разиграване, с което той измъкна гейма. При този развой не беше изненадващо, че се стигна до нов тайбрек, като в него Вавринка проби първи, но Бердих успя да върне веднага минибрейка след смела атака от форхенд и достатъчно добър смач. Швейцарецът обаче отново излезе бързо напред при 4:2 след двойна грешка, а при 6:3 за швейцареца чехът направи нова двойна грешка, с която подари сета на противника – 7:3 в тайбрека.

На старта на четвъртата част Вавринка имаше шанс за пробив, но Бердих го спаси с мощен сервис и след гейм, продължил десетина минути, успя да измъкне подаването си. Високото ниво и на двамата на начален удар се запази и през този сет, като повече не беше допуснат шанс за пробив от нито единия и логично зрителите станаха свидетели на трети тайбрек в срещата. Той започна с минипробив след мощен минаващ удар от бекхенд на Вавринка, който изтръгна ракетата от ръцете на Бердих на мрежата – минипробив. При 3:1 за швейцареца Бердих пак направи двойна грешка – втори минипробив в сметката на Вавринка. Чехът обаче бързо върна единия след мощен форхенд, а Вавринка отговори с ас за 5:2 точки, а след това Бердих от чиста позиция при мрежата изкара форхенда си в аут – три мачбола за Вавринка, два от които на негов сервис. Шокиращо обаче Станислас направи двойна грешка на първия, но преди паниката да го обхване, швейцарецът просто вкара мощен първи сервис при втория си опит и взе мача – 7:4 точки във финалния тайбрек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com