Без единодушие приключи КСНС, посветен на корупцията по високите етажи на властта

2279
Без единодушие приключи КСНС, посветен на корупцията по високите етажи на властта
Снимка: БГНЕС

Не беше постигнат консенсус за противодействието на корупцията по високите етажи на властта по време на Консултативния съвет по национална сигурност, проведен при президента.

Участниците - шефове на службите за сигурност, силови министерства, парламентарни групи, главният прокурор, премиерът и лидери на партии не стигнаха до единомислие за мерките, които следва да се набележат и не подкрепиха предлаганата им заключителна декларация.

"Предложих проект на становище. Това становище не се прие. Разминаванията са основно във въпросите какви са измеренията в корупцията във висшите публични длъжности, доколко сериозна е тя и предложенията за решение. Това бяха първите думи на президента Румен Радев след КСНС.

Волен Сидеров: Нужни са нови хора, а не нови закони

Не знам дали са нужни нови закони, но са необходими нови хора, коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред журналисти преди заседан...

„Решенията, които предложих, се състоят първо в това НС да разгледа и приеме нов закон за борба с корупцията, който да отчита констатираните недъзи на сегашния. Също така парламентът да създаде временна комисия за дейността на КПКОНПИ. Оправомощените органи да извършат в кратък срок проверка на всички изнесени в публичното пространство факти и документи, които касаят лица, заемащи висши публични длъжности, а пълните протоколи от проверките да станат публично достояние. Изпълнителната и законодателната власт да предложат законодателен пакет, насочен към ограничаване на условията да генериране на корупцията”, допълни президентът

Думите на президента бяха подкрепени от лидера на БСП Корнелия Нинова.

„Бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти в кръгова отбрана“, категорична е Нинова.

Председателят на левицата разкри, че са отхвърлени направените от БСП предложения, не са приети и предложенията за поправки на действащия антикорупционен закон.

Корнелия Нинова предлага да се направи нов антикорупционен закон

Преди старта на Консултативния съвет за национална сигурност лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя, че трябва да се вземат конкретни ме...

„По отношение на второто ми предложение – за процедура за избор на двама европейски прокурори, които ще работят на територията на България, г-н премиерът ме препрати към Румъния да питам как върви борбата с корупцията там”, заяви още Нинова.

„По отношение на предложението за промяна на правомощията на прокуратурата, ми беше отговорно, че по този начин ще бъдат затормозени съдиите”, заяви лидерът на БСП.

Съвсем различна позиция очаквано изразиха от управляващите от ГЕРБ.

"Показали сме политическа воля и морал за борба с корупцията, но декларацията на президента съдържаше внушения, които не кореспондират с реалностите", заяви д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ.

По думите й предложенията по-скоро отговарят на нечии политически интереси. „Ще припомня, че самият член на „БСП за България“ г-н Янков е казал, че президентът е свикал КСНС по поръчение на Корнелия Нинова. Дори г-жа Нинова накрая гласува да не излезем с общо становище. Подложихме на решение това дали да имаме общо становище и всички гласуваха да нямаме такова“, допълни д-р Дариткова.

Без представител на КПКОНПИ заседава съвета за сигурност за корупцията по високите етажи на властта

Без представител на КПКОНПИ започна заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност КСНС, посветено на противодействието на...

Дариткова заяви, че трябва да се направи оценка на въздействието на антикорупционното законодателство - това беше общо становище, въпреки, че не се записа в предлаганата декларация", каза тя и изтъкна, че в Правната комисия на парламента са в ход законодателни промени.

Тя изрази недоволство, че докладите по дневния ред били раздадени непосредствено преди заседанието и че в предлагания заключителен документ имало пасажи от предходни решения.

"БСП и Корнелия Нинова вкараха текстовете, които пряко щяха да им помогнат на предстоящите избори. Това беше неприемливо за всички други”, заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

Темата на КСНС беше „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки”. Той беше свикан в разгара на скандалите с евтини апартаменти на властта.

На заседанието не е присъствал нито един представител на КПКОНПИ. От Комисията излязоха с позиция, че атаката срещу нея идва от двама олигарси и една политическа партия - "за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това". Освен това признаха, че водят разследване за пране на пари срещу висш държавен чиновник, приближен до политически лидер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика