Борисов: Докато не ми се извини Дачич, не искам да чувам нито Вучич, нито Бърнабич (ВИДЕО)

13206
Борисов: Докато не ми се извини Дачич, не искам да чувам нито Вучич, нито Бърнабич (ВИДЕО)
Снимка: Правителствена пресслужба

"Докато не ми каже "извинявай, Бойко", нито Вучич, нито Ана (бел. ред. - сръбският премиер Ана Бърнабич) ме интересува какво ще кажат". Това заяви премиерът Бойко Борисов по адрес на външния министър на Сърбия Ивица Дачич за скандала на тема "Косово", който се разигра последните дни между България и Сърбия.

Припомняме, че преди три дни Дачич каза следното: "Бойко, да ти кажа едно нещо - позицията на ЕС е, че Косово не е независима държава. Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден". Сръбският външен министър го заяви, защото Борисов коментира новия върховен представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел и че спрямо Косово той не трябва да защитава испанската позиция на непризнаване на бившата сръбска провинция, а да съблюдава общата позиция на ЕС, която включва статут на Косово. Позицията на ЕС обаче де факто е неутрална - вижте защо в този материал!

"За какво присъединяване към ЕС може да става реч при такова поведение? Сега ги предупредих пак - ако някой утре си позволява да ми вика посланици, вече ще се скараме. Европейският съюз значи не само еврофондове, не само милиарди евро, а значи и отговорност, предвидимост - значи, че няма значение кой е политикът днес. Сега, чул-недочул, неговият премиер си позволява да ми вика посланика. Той сега ще види какво е неприемливо поведение", ядосано каза още Борисов. Той обясни, че дал пример за Косово като контрапункт - каква е разликата между националната позиция и между тази на ЕС като сбор от десетки държави. Борисов попита и с какво е обидил Дачич и Сърбия.

"От вчера имаше четири срещи с Екатерина Захариева и се е извинявал, но не иска да го каже пред медиите", подчерта българският премиер и попита защо Ана Бърнабич, която била до него, когато говорел какво трябва да прави Жозеп Борел като европейски външен министър, не реагирала, а Дачич скача. Самата Бърнабич, която всъщност застана до Борисов, с едно изречение коментира, че нещата ще се изгладят.

Как реагира официално България на думите на Ивица Дачич - припомнете си в този материал!

Що се отнася до въпроса със Северна Македония, премиерът призова Скопие да не се подвежда по тамошните медии, бълващи антибългарска реторика. Борисов подчерта, че северномакедонският президент Стево Пендаровски дал пример за достойно държание – че Гоце Делчев е българин, борил се за свободата на Македония.

Борисов обаче не беше голям оптимист за Западните Балкани и се оплака, че на формати като Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) липсват не само страни, които още не са членове на ЕС, но и такива, които са членове на ЕС – в случая на срещата в Сараево става въпрос за Румъния, за Гърция и за Хърватия, които били представени от държавни секретари. За сметка на това премиерът обяви, че на Турция сме им много любими, защото по 1000 ТИР-а минавали на Капъкуле и "Капитан Петко Войвода". Борисов обаче си призна, че като се повдигала някоя по-спорна тема - например за вероизповеданията, казвал: "Сакън, сега всичко е наред, нека си строим". Припомнете си в този материал дали Турция се извини на България при подобен скандал като този със Сърбия наскоро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com