"Демократична България": Тонове ядрено гориво са натрупани в АЕЦ "Козлодуй"

14344
"Демократична България": Тонове ядрено гориво са натрупани в АЕЦ "Козлодуй"

​Трупа ли се отработено ядрено гориво на площадката в АЕЦ "Козлодуй"? Нов проект ли е АЕЦ "Белене"? И създава ли се риск за страната от разполагането му в сеизмична зона? По тези и други ядрени въпроси политическото обединение "Демократична България" даде нарочна пресконференция.

Ядреният физик проф. Георги Касчиев цитира годишния финансов доклад на АЕЦ "Козлодуй" за 2015 г. по темата с това какво се прави с отработеното ядрено гориво от централата. По думите му след поемането на енергийното министерство от Теменужка Петкова, през 2015 и 2016 година не е извършено планираното извозване на ядреното гориво. Става ясно, че през 2017 година е осъществен само един транспорт на такова гориво, а през тази година технически съвет е взел решение да не се изпраща за транспортиране отработен ядрен отпадък към Русия. Експертът посочи, че вместо по нормативни изисквания да се изпрати минимум 200 тона гориво, са транспортирани около 27 тона за последните 4 години.

Петкова: Не е вярно, че тайно си складираме отработеното ядрено гориво

Не е вярно, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" през последните три години се трупа отработено ядрено гориво. Това заяви енергийният мин...

Actualno.com припомня, че в края на ноември Петкова отрече в ефира на bTV, че България складира тайно отработено гориво.

Теменужка Петкова подчерта, че всяка една интерпретация по темата e опасна, защото става въпрос за националната сигурност. "Имаме договор съгласно изискванията на ЕВРАТОМ за третиране на отработено ядрено гориво", каза енергийният министър и поясни, че си има установен период, в който горивото се изнася за Русия – по договор. Петкова не пожела обаче да каже какъв е периодът, но по информацията на Actualno.com става въпрос за износ на всеки 6 месеца. Тази периодичност е такава, каквато налага спецификата на самото отработено ядрено гориво, добави още Петкова.

Проф. Касчиев отбеляза, че енергийният министър не е изпълнявала нормативните си изисквания за отработеното гориво. "Тази политика на госпожа Петкова води до натрупване на количеството на ядреното гориво на площадката в АЕЦ "Козлодуй", което вече е достигнало около 912 тона. Това създава реална заплаха за националната сигурност", категоричен е Георги Касчиев. Той е убеден, че Петкова води страната към "ядрено тресавище", включително с действията ѝ по проекта "Белене".

ЕК иска бърз отговор за "някои аспекти" от ядрената ни програма

Европейската комисия е поискала от България да представи в двумесечен срок националната си програма за управление на отработеното ядрен...

Ще го бъде ли бъдещето на АЕЦ "Белене"?

Евродепутатът Светослав Малинов коментира, че енергийният министър Теменужка Петкова се опитва да оспорва становището на Европейската комисия, че АЕЦ "Белене" е нов проект. По думите му последствията от това са за самата Петкова.

Борислав Сандов от "Зелените" представи писмо на европейски депутати, в което те призовават българското правителство да се откаже от проекта "Белене", тъй като той е локализиран в сеизмична зона. Той посочи, че тъй като "Белене" е нов проект по смисъла на европейското законодателство, той трябва да подлежи на новите критерии, които са изключително завишени от страна на Брюксел по отношение на сеизмичния риск. Сандов коментира, че и такова притеснение е изразено чрез писмото на евродепутатите до българските компетентни институции.

Съпредседателят на демократите Атанас Атанасов заяви, че "Белене" е пример за поредния случай, в който Борисовата държава работи по системата "много обичаме европейските пари, но никак не ни харесват европейските правила".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика