Фандъкова шокира, горенето на боклуци в София помагало за по-чист въздух

5338
Фандъкова шокира, горенето на боклуци в София помагало за по-чист въздух
Снимка: БГНЕС

Инсталацията за изгаряне на боклука на София е една от мерките срещу замърсяването на въздуха. Това заяви по време на свое изказване на конференция, посветена на качеството на въздуха, столичният кмет Йорданка Фандъкова.

В България умират най-много хора в целия ЕС заради мръсен въздух

България е на първо място, и то повече от убедително, по починали преждевременно хора заради замърсяването на въздуха. Това показва ста...

Изказването ѝ е меко казано странно, след като в последните месеци експерти изнесоха данни, според които инсинераторът ще бъде замърсител на въздуха в столицата. От горенето ще се отделят фини прахови частици, азотни оксиди, тежки метали, диоксини и други вредни вещества. Те твърдят още, че при горенето остават около 25% (36 000 тона годишно) пепел и шлака, които трябва да бъдат депонирани.

По думите на Фандъкова от 2011 година насам се наблюдава тенденция за намаляване на вредните вещества във въздуха.

"За Столична община качеството въздуха е приоритет. Затова на първо място за нас са решаването на проблемите с въздуха и комуникацията с всички граждани и институции по въпроса. През последните години това е заложено като приоритет в работата на общината и в тази посока предприети са мерки за намаляване на вредните емисии", цитира думите на Фандъкова Агенция "Фокус".

София черпи от опита на Париж и Виена в битката с мръсния въздух

На 12 и 13 октомври по покана на кмета на София Йорданка Фандъкова в София пристигат представители на различни европейски градове, ср...

По думите на градоначалника на София построяването на втората линия на столичния метрополитен е довело до 75 хил. тона вредни емисии по-малко на годишна база, а с изграждането на третият метролъч към тази цифра се очаква да се прибавят още 50 хил. тона вредни емисии.

Като една от мерките на СО в сферата Фандъкова посочи модернизирането на автопарка на столичния градски транспорт.

"90% от автобусния парк е подменен, закупуват се нови рециклирани трамваи. Подготвяме процедура за модернизация на трамвайните линии и закупуване на 13 нови трамвая", каза още кметът на София.

Като друга мярка за подобряването качеството на въздуха, Фандъкова посочи разширяването на мрежата за зелената система. По думите ѝ голямото предизвикателство е намаляването на фините прахови частици. През лятото те са били минимални, но през зимата се очаква показателите на тези частици да се повишат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София