X
 
 
 

Продължава делото срещу завода за боклук в София

758 0
photo of Продължава делото срещу завода за боклук в София
Снимка: Pixabay
На 20 април ще се състои трето заседание по делото, инициирано по жалба на загрижени жители на квартал ТЕЦ-София срещу новия подробен устройствен план на район „Сердика“, който включва изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-а на метри от техните домове.

Обжалваният ПУП предвижда обособяването на нов квартал, който формално няма да граничи с площадката на Топлофикация, като по този начин се цели живущите да не могат да обжалват като заинтересовани лица евентуално разрешение за строеж на инсталацията.

Граждански сигнали: Община Свищов ползва депо за отпадъци, което би трябвало да е затворено

Община Свищов продължава да транспортира и изхвърля отпадъци в сметище, което закрито от Регионалната инспеция по околната среда и води...

Въпреки уверенията на Столична община, че изгарянето на балирани отпадъци (т.нар. RDF) в центъра на София е напълно безопасно, в доклада по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) липсва оценка на въздействието върху здравния статус на живущите не само в най-близко разположените до инсталацията квартали, но и в рамките на целия град, а се оценява единствено рискът за работещите на площадката на ТЕЦ-София около 2000 души, заявяват от екосдружение „За земята”. От сдружението смятат, че това е повод за сериозни притеснения, тъй като поради липсата на работеща система за разделно събиране в столицата, може с голяма сигурност да се очаква, че постъпващите за изгаряне RDF отпадъци ще съдържат повишени нива на опасни замърсители, които при изгаряне се преобразуват в многократно по-токсични вещества.

Решението за подробен устройствен план на инсталацията бе прието през 2016 г. и обжалвано, а иначе сагата с боклука на София върви повече от 10 години. Междувременно България бе осъдена от ЕК за замърсяването на въздуха като се очаква инсталацията да бълва нови количества фини прахови частици в небето над София, припомня БГНЕС.

От „За земята” напомнят още, че преди почти една година жители на район „Сердика” събраха близо 2000 подписа за спиране на проекта за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци, с искане към общината да направи ново широко обществено обсъждане. Столична община не удовлетвори искането им, и така всички подробности около проекта – здравните, екологични и финансови последствия, все още са обвити в мъгла. Липсата на какъвто и да е отговор отново нагорещява недоволството, заявяват от екосдружението.

ЕП реши: повече рециклиране, по-малко депониране и пилеене на храни

Според приетия днес (14 март) проектозакон, делът на отпадъците за рециклиране трябва да се повиши до 70% през 2030 г. от 44% днес. Евр...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Рафаел Надал подчини Григор Димитров в М...

Световният №5 Григор Димитров даде всички от себе си срещу Рафаел Надал в полуфинала от "Мастърс" турнира в Монте Карло, но силите м...