Името на Македония раздели и средношколците в Гърция, чуват се призиви за обсада на училища

3913
Името на Македония раздели и средношколците в Гърция, чуват се призиви за обсада на училища
Снимка: Getty Images/Guliver

Преспанското споразумение мобилизира и учениците от средните училища в Гърция, предаде електронното издание на македонската медия „Фокус“.

Средношколците обявиха протести „за“ и „против“ договора за новото име на северния им съсед. С аргумента, че „демокрацията е продала Македония", ученици от средните училища в Северна Гърция организираха недоволство в Солун, което започна в часовете по обед. Организаторите му отправиха призиви за обсади на училища.

Промените в македонската конституция влизат в парламента до дни

Проект за предложенията за изменение на македонската конституция съгласно Договора от Преспа трябва да влязат в парламента в Скопие...

Техните връстници от Атина отговориха с призив за „антинационалистичен и антифашистки“ митинг в гръцката столица. Той се проведе паралелно с този в северния гръцки пристанищен град. От редакцията на изданието подчертават, че ако се съди по предварителните призиви и коментари, вероятно протестът в Атина ще събере повече хора.

Протестиращите развяха гръцки знамена и скандираха националистически лозунги не само срещу Македония, но и срещу Албания, коментират от атинския ежедневник Kathimerini.

Протестът бе организиран от ученици от десетки гимназии в Солун и околните му райони, които в продължение на дни остават затворени в знак на недоволство срещу предложената сделка за нормализиране на отношенията с Македония. Гръцкото правителство обвини дясната партия „Златна зора" в иницииране на протестите.

Actualno.com припомня, че премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас се разбраха за името "Република Северна Македония" през лятото на тази година, а договорът между Скопие и Атина бе подписан на гръцка територия - в Преспа.

Скопие към Москва: Договорът от Преспа е двустранен и ООН няма да решава за него

Съветът за сигурност на ООН нито ще решава, нито ще обсъжда Договора от Преспа, а само ще бъде информиран. Това се казва в позиция на М...

Спорът за името бе нерешен проблем между Гърция и Бившата югославска република за официалното наименование на Република Македония, нейното население и нейния език. Напрежението по-рано ескалира до най-висока точка и се наложи международно посредничество, включително опити за резолюция от страна на ООН.

След подписването на споразумението редица световни лидери приветстваха историческото решение, което отваря вратите на Скопие към НАТО и Европейския съюз. И към настоящия момент обаче не престава недоволството от страна на различни крайни групи в Македония и Гърция, които не признават договора и протестират срещу поетите двустранни ангажименти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com