Кметове на общини остро разкритикуваха Радев за ветото върху данъка на старите коли

3086
Кметове на общини остро разкритикуваха Радев за ветото върху данъка на старите коли
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Обръщаме се към мнозинството в парламента да не се огъва под натиск и да приеме промените в закона за данъка на автомобилите. Това каза кметът на Карлово и член на управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) д-р Емил Кабаиванов на брифинг във връзка с ветото на президента Румен Радев върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде агенция „Фокус“.

Припомняме, че по-рано държавният глава заяви, че е наложил ветото, като с това давал "възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на бюджет 2019 г.“. На въпрос дали приема среща с ГЕРБ за предложенията на управляващите за застраховка „Гражданска отговорност“, Румен Радев заяви: „Първо, ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес. И аз активно участвам в него".

На 7 ноември 2018 г. Народното събрание прие окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се направиха изменения и в редица други данъчни закони. Парламентът одобри собствениците на стари автомобили да плащат по-висок данък.

Естествено, че ще търсим среща с президента, за да обясним нашите аргументи. Обръщам се към мнозинството в парламента – да не се огъва на какъвто и да е натиск. И нека да потвърдят тези промени, за да можем да провеждаме спокойно своята данъчна политика и догодина. И който бъде избран за кмет на следващите избори, да може да я изпълнява и след това“, коментира още Кабаиванов.

И председателят на управителния съвет на Сдружението, кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, се обяви за среща с президента по темата с промените в данъка на автомобилите. „Това, което в последно време забелязваме, е, че действително се манипулира с данъка на автомобилите, като още през 2015 г. общото събрание на НСОРБ гласува Законът за местни данъци и такси да бъде изцяло нов. Бих казал, че с добрата комуникация с правителството в последните години успяхме да променим някои неща в закона, като едно от тях беше за данъка на автомобилите. Като тук мога да вмъкна, че това е една от мерките, които ЕС прилага най-вече за чистотата на въздуха. С тази мярка не се вдига толкова драстично данъка на автомобилите - това ще стане с от 5 до 10 лв. на година. И в крайна сметка с тези 55 ст., които се получават, подпомагаме въздуха да бъде по-чист в нашите общини“, обясни още Даниел Панов.

Радев обяви, че е наложил вето на по-високите данъци върху старите коли

Наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, цитиран от агенция "...

Според Панов лек автомобил "Фолксваген Голф 2", произведен 1993 година, досега е плащал годишен данък от 25,90 лв. С промените, минали през Закона за корпоративното подходно облагане и влезли в Закона за местните данъци и такси, за този автомобил ще се дължи 39,20 лв, което е с 13,30 лв. повече или 1,11 лв. месечно. За сравнение за "Порше Кайен", произведен 2003 г., 250 киловата досега е плащано 30 лв. (регистриран като товарен автомобил, тип "баничарка"). Сега ще плаща 420 лв. или 390 лв. повече, защото некоректно е регистрирано и така е заобиколен закона. Коректните собственици на такива "Порше"-та, които са ги регистрирали като пътни превозни средства ще имат намаление в данъка – защото до сега са плащали по 525 лв., сега ще плащат 420 лв. (Евро 4), изчисли Даниел Панов.

Качеството на въздуха

Подобряването на качеството на въздуха е отговорност на всички, включително и на президента, а ветото може да доведе до сериозни последствия. Това каза и зам.-председателят на управителния съвет на НСОРБ и кмет на Димитровград Иво Димов.

„Това вето може да доведе до много сериозни последствия. Опазването на околната среда, подобряване качеството на атмосферния въздух е проблем не само на кметовете. От 5 до 10 хил. лв. е глобата за кмета на дадена община, ако не предприеме конкретни мерки по програмата за подобряване на атмосферния въздух. Но тези мерки не са само за кметовете, те са за парламента, за президентството, за всички нас. За да можем да се чувстваме като европейци. Нима президентът на отговаря за качеството на въздуха?“, попита риторично Иво Димов.

"Справедливо е, който замърсява повече, да плаща повече и не бива на гребена на популизма да се връщаме назад", бе тезата пък на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Радев счита протестите за закономерни и очаква кабинетът и НС да посочат изход

Протестите са демократично право и те възвръщат надеждите и достойнството също така на българите като граждани. Затова според мен и тез...

Превърнали сме се в гробницата на Европа за стари автомобили. Положението не е добро, въздухът се замърсява. И логиката е, че всеки, който замърсява повече, трябва да плаща повече. И промените в закона в момента отговарят именно на този дух. Справедливо ли е, ако има двама души и единият не замърсява толкова атмосферата, а до него има друг гражданин със стар автомобил, който замърсява повече, вторият да плаща по-малко данъци, а да замърсява повече? Къде е логиката?", попита кметът. "И нека всички институции в държавата да се държат по-адекватно и логично, защото тази промяна е промяна на бъдещето. Ако искаме да имаме по-добри условия за живот на децата в градовете, ние трябва да им ги осигурим“, каза още Тодоров.

"Нормално е, когато някой плаща повече, да е недоволен, но не е нормално политиците да се изкушават да яхват това недоволство", категоричен бе и кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Той обясни, че в новите промени става дума за това, че едните трябва да плащат повече, но само в частта за екологичен компонент. „А по-скъпите коли ще продължават да си плащат повече и това е нормално. Искам да подчертая, че Благоевград е една от общините, в които най-вероятно данъците ще паднат. Защото миналата година вдигнахме данъците за автомобили над 15 години със сто процента. Така от 19 лв. те станаха 38 лв. А спазвайки всички изисквания на новия закон, според формулата няма да вдигнем данъка на старите коли, а на новите – ще падне. Така че приходите от този данък към общината ще намалеят – т.е. няма да има увеличение на данъците“, посочи още кметът на Благоевград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика