Колко време ще трябва, за да бъде глобена НАП за теча на данни?

3472
Колко време ще трябва, за да бъде глобена НАП за теча на данни?
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) смята максимално дълго да протака налагането на глоби за най-големия теч на информация от държавна институция в историята на България. Председателят на комисията Венцислав Караджов даже влезе в ролята на адвокат на НАП по скандала с огромния теч на лични данни, представяйки куп аргументи защо нарушителят не трябва да бъде санкциониран веднага, пише вестник "Сега".

"Регламентът предвижда много високи санкции за такъв тип нарушение - до 20 млн. лева. Налагането на санкцията веднага, преди да се изяснят съответните факти и обстоятелства, би отнело средства от самия администратор, които той трябва да вложи в момента, за да подобри системите си", обясни Караджов пред bTV. Пред "Сега" той поясни, че проверката ще започне следващата седмица и че още е рано да се каже дали, кога и с колко ще бъде глобена приходната агенция. "Не може глоба да се наложи априори само защото има теч", бе категоричен той. Първо трябвало да се установи колко е голям пробивът в системата на НАП, колко физически лица засяга и какви видове лични данни са изтекли. "Дали става дума само за ЕГН-та, или адреси, или както се говори в конкретния случай, за трудови договори, за здравни вноски и други осигуровки", каза още шефът на комисията. Малко преди това Караджов обясни, че от НАП са признали, че течът засяга на практика цялото население на страната. Това твърди и прокуратурата.

Голямо хакане падна

Хакнаха сайта на Народното събрание преди време. После хакнаха сайтовете на Министерството на образованието и науката и на Българска па...

"Трябва тепърва да извършим своите проверки и да документираме констатираното от проверяващите екипи. В противен случай, ако наложим сега санкция и тя бъде обжалвана в съда, той на процесуално основание, че не сме изпълнили тези задължения, ще отмени санкцията", оправда се Караджов.

На въпрос, ако фирмата нарушител беше частна, а не държавна, дали комисията също щеше да действа толкова бавно, Караджов твърди, че процедурата щеше да бъде същата. "Щяхме да действаме по същия начин и срещу частната фирма. Въпрос на обективност и на правова държава е всичко. Всяко едно и също производство", каза той, като допълни, че проверката на КЗЛД ще започне най-вероятно следващата седмица. От думите му стана ясно още, че тя ще се точи поне три месеца. Относно наказанието на НАП Караджов също бе обтекаем и не отговори конкретно какъв ще е размерът на глобата. "Санкцията не може да бъде налагана, без да се индивидуализира конкретната вина на всеки един от тези администратори. Ние трябва да установим точно какво е направено от всеки един от служителите на администратора, какви мерки са предприели, дали са били достатъчни, очевидно не са били достатъчни, щом е изтекла информация.

Това трябва да се установи в рамките на производството пред комисията. Регламентът е казал от 0 до 20 млн. лв. Конкретна преценка трябва да се извърши и съобразно случая ще е санкцията. Тя трябва да бъде пропорционална и възпираща", обясни той.

От изявленията му стана ясно още, че НАП е закъсняла да извести КЗЛД за теча на информация, за който е имало данни още на 29 юни. Комисията е получила официално уведомление едва в понеделник, 15 юли. "Официално на нас ни е представено, че НАП е разбрала точно преди два дена за пробива в сигурността на информацията и са предприели необходимите мерки", обясни Караджов.

Проф. Николай Радулов: Щетите от пробива в НАП могат да настъпят напред във времето

"Системите по света непрекъснато са обект на хакерски атаки. Там, където те са изградени лошо или са остарели, тези атаки са по-лесни."...

Караджов призова гражданите да не разпространяват изтеклата от НАП информация през социалните мрежи, защото това също е нарушение. "Всъщност те допринасят към целите на хакера тази информация да седи постоянно в интернет пространство", смята той.

Има изключения, които касаят обработката на лични данни за журналистически цели. "В конкретния случай тогава, когато информацията е използвана балансирано и с цел доказване на определени тези на журналиста и при условие че има обществен интерес, тогава информацията няма да бъде незаконосъобразно обработена. Тези лица, включително и аз, подлежим на публикуване на годишни данъчни декларации, включително приходи и доходи освен трудовите, в КПКОНПИ, където има регистър на публичните лица. Ако се окаже, че тази информация, която сега е публично разпространена, противоречи на публикуваната в  регистъра, журналистът ще има пълното право да направи сравнение и разследване", обясни Караджов.

НАП са обещали да представят на КЗЛД и механизъм, по който да уведомят всички засегнати, че личните им данни са компрометирани, съобщи Караджов. Ощетените трябва да бъдат уведомени за теча в рамките на 7 дни, но не и ако са били взети мерки, които гарантират, че вече няма вероятност да се реализира високият риск за правата и свободите на субектите на данни, пише в Закона за защита на личните данни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com