Лекарят на годината съсипа ръководството на Александровска болница и здравния министър на Борисов

15064
Лекарят на годината съсипа ръководството на Александровска болница и здравния министър на Борисов
Снимка: Actualno.com

На 14 април бях поканен да подпиша протоколи за 14 заседания на Съвета на директорите на Александровска болница, на които не съм присъствал и нямам информация кога са се провели. Това заяви д-р Александър Оскар, лекар номер едно на България за 2020 година. Той беше част от борда съвсем доскоро, но поиска да напусне - заради несъгласие с управлението на болницата.

Видях, че на едно от заседанията са одобрени 2,8 млн. лева "за не разбрах какво". Общо около 30 млн. лева (за харчене) са одобрени в тези заседания, обясни д-р Оскар. "Тези заседания не са се провели", настоя лекарят. И посочи, че от трима членове на директорския борд (заедно с него), другите двама са подписали протоколите.

Медици от "Александровска”: Призоваваме да не бъде сменяно ръководството на нашата болница

Над 610 лекари, медицински сестри, лаборанти, специализанти, химици, физици, болногледачи, препаратори и администрация от "Александровс...

Медикът обясни, че по правило трябвало директорският борд да се събира на всеки 3 месеца, но за последната година това не е ставало. Финансовото състояние на лечебното заведение е катастрофално, настоя той пред bTV.

След като изпратих сигнали за случващото се, започна лавина от репресивни мерки срещу мен и подкрепилите ме хора, заяви Оскар. След като имало мирен протест, трима колеги на Оскар, по думите му, били заплашени с административно наказание.

Според него, е абсурдно казаното от директора на Александровска болница проф. Борис Богов, че имало достатъчно "алтернативни канали" за събиране на директорите.

Д-р Оскар цитира и статия на "Капитал" ("Тъща на първа линия и какво още се случва в Александровска болница"), според която фирма на тъщата на бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов ("Левски Спринт - Мариана Динекова"*) получавала пари от Александровска болница за доставка на храна на медиците във времето на мобилизиране на всички ресурси заради пандемията. Според Оскар, "това е отвратително". Подпомагани са роднини на ръководството на болницата, смята лекарят – припомняме, че Ангелов ръководеше Александровска болница преди да стане здравен министър, като за случая Ангелов обясни, че всичко е прозрачно - той търсел по всякакъв начин в началото на пандемията помощ за болницата. Става въпрос за май-юни, 2020 година – подозирам грубо нарушение на морално-етичните норми, категоричен е лекарят, който използва думите "имали са възможност да се облагодетелстват", докато медици са се обединявали и са давали мило и драго заради пандемията, обобщи д-р Оскар. През май ресторантите не работеха и трябваше да намерим начин да изхранваме медиците, е задочният отговор на Ангелов.

Медицинският елит на Александровска болница поиска обяснение за финансовото ѝ състояние

Над 20 лекари от Александровска болница изпратиха апел за спасение на лечебното заведение. Те призовават държавата да влезе в роля и да...

Д-р Оскар посочва, че когато Ангелов поема ръководството, болницата нямала задължения, но след това започва да ги трупа. Задълженията са се увеличили с 6 млн. лева, просрочията – с 3 млн. лева, общата загуба е 65 млн. лева – за последната финансова година, изброи д-р Оскар. Не мога да кажа какво е имал предвид проф. Ангелов, че оборотът на болницата се увеличил двойно по времето на управлението му. Преди 7 години болницата не е имала никакви задължения, сега е в катастрофално състояние, настоя д-р Оскар.

За финал, д-р Оскар заяви, че на някои от лекарите в Александровска болница, които са участвали във ваксинацията срещу коронавирус, не са получили от 5 месеца дължимите според него 1000 лева за работещи на първа линия срещу COVID-19 медици.

Нямам желание да съм политик, да ръководя болницата. За мен е важно болницата да се управлява от хора, които имат страх от закона и управляват според закона, заяви д-р Оскар.

* Изборът на "Левски Спринт - Мариана Динекова" за доставчик не е станал с конкурс или търг, тъй като договорът е сключен не директно с болницата, а с фондацията в обществена полза "Направи добро - Александровска", учредена от болницата и поликлиниката на Александровска и представлявана от проф. Ангелов и заместник-директора на болницата Мария Куманова. Договорът е за 25 000 лева, като е предвидено изхранването на 50 медици. Допълнителна подробност е, че проф. Ангелов не е изпълнил и законовото задължение да излезе от управата на фондацията на болницата, след като е станал министър, а след това и депутат, пише в. "Капитал". Медията добавя и следното: Договорът за доставка на кетъринг с частната фирма е подписан с фондацията, която е юридическо лице с нестопанска цел, не разходва публични средства и по тази причина в случая не може да става въпрос за конфликт на интереси, казват специалисти в материята. Директорът на болницата безспорно е лице, което попада в кръга на лицата, които следва да спазват ограниченията, свързани с конфликта на интереси, но Ангелов не е предприемал никакви действия по този договор в качеството си на директор на болницата. Така се оказва, че на практика има напълно законен механизъм, по който един директор на държавна болница може да сключи договор с тъща си, макар и опосредствано, като просто съвместява различни длъжности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com