Лидерът на БСП-София: Европа отхвърли искането на пари за завода за горене на отпадъци в София*

3390
Лидерът на БСП-София: Европа отхвърли искането на пари за завода за горене на отпадъци в София*
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е спряла проекта на Столична община за финансиране на строежа на завод за изгаряне на отпадъци по технологията RDF. Това заяви лидерът на БСП-София и председател на групата на социалистите в Столичния общински съвет (СОС) Калоян Паргов в сутрешния блок на телевизията на Столетницата.

"Този завод щеше, уж, да е поредната брошка на ревера на управляващите в София, а се случи точно обратното. Проектът, с който кандидатстваха за финансиране за изграждането на този завод, планиран от тях да бъде вдигнат на територията на ТЕЦ "София", е спрян. Причината е объркана пътека, по която са кандидатствали за финансирането. А това показва крайна некомпетентност от страна на администрацията в Столична община и абсолютно неумение да бъде свършена работата така, че да бъде осигурено финансиране. Европейската комисия им удари звучен шамар", заяви Паргов.

Отпускат 180 млн. лв. за инсталацията за RDF отпадъци в София

Правителството даде съгласието си управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.“ да подпише догов...

Според лидера на БСП почти сигурно шансът заводът да бъде изграден с европейски средства е загубена. Паргов смята, че сега цялата процедура ще трябва да почне от самото начало, но проблемът е, че догодина приключва седмгодишната програмна рамка на Оперативна програма околна среда (ОПОС) и по която България може да кандидатства за финансиране на подобен проект. Тоест, дори и да бъде започнато пак кандидатстването за финансиране, то едва ли ще бъде завършено, защото няма достатъчно време за това.

"Започне ли новият програмен период, проектът по програма от стария ще увисне и средства за изграждане на завода няма да бъдат осигурени. И тук идва ред на един напълно логичен въпрос - кой носи отговорност за този провал? На първо място, разбира се, е кметът Йорданка Фандъкова и подопечната ѝ администрация, начело със заместничката ѝ Йоана Христова. Никой няма право да си играе с парите и с тревогите на софиянци! Въпросът за изграждането на този завод на територията на ТЕЦ "София" предизвика бурни реакции, както в пленарна зала на СОС, така и в града със серия протести. Управляващите тогава смело обещаваха, че София щяла да заприлича на Виена, защото и в австрийската столица заводът за изгаряне на отпадъци бил изграден в центъра. Обаче ние искаме да приличаме на Виена по стандарта и качеството на живот на гражданите, а не по мястото на завода за изгаряне на боклука".

Actualno.com опита да получи отговор и от г-н Паргов, и от Столична община по кое перо е отхвърлен проектът за завод, за колко точно пари става въпрос и специално отговор от Столична община защо. Получихме обещание за коментари, като председателят на СОС Елен Герджиков каза следното: "Твърдението на БСП-София, че проектът за изграждане на инсталация за производство на енергия от RDF гориво е спрян, е категорична лъжа. Той е в процес на оценка. Използването на толкова важни за столицата теми в предизборната кампания е безотговорно и би могло да накърни в дългосрочен план интересите на софиянци. Жалко е, че сме свидетели на подобно нещо. Призовавам колегите от опозицията към повече сериозност и политическа дълбочина по време на кампанията. Работата за града ни трябва да продължи и след изборите".

* В крайна сметка, от Столична община също направиха коментар: "За проекта е изготвен доклад за съответствие от "Джаспърс" (механизмът за техническа помощ на ЕК, ЕИБ и ЕБВР), който потвърждава, че той отговаря на изискванията на Оперативна програма "Околна среда". Проектът беше одобрен на национално ниво през есента на миналата година и изпратен за последваща оценка от Европейската комисия. Пътеката на кандидатстване следва стриктно регламента за т.нар. "големи проекти". Процесът на оценка продължава. На този етап е поискана допълнителна информация във връзка с режима на държавните помощи. Срокът за възстановяване на разходи по оперативните програми от настоящия програмен период е декември 2023 година".

Очаквано - ГЕРБ не позволи референдум за инсталацията за горене на отпадъци в София

Напълно очаквано, с гласовете на 40 общински съветници, Столичният общински съвет (СОС) не се съгласи да проведе референдум за т.нар. и...

Проектът

Съгласно заложеното в проектодоговора, изграждането на инсталацията ще стане от "Топлофикация София". Цената е 157 538 018 евро без ДДС, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развитие, а останалите т.е. до 67 млн. евро – чрез заем от ЕИБ. Заемът ще се връща 19 години, като още на петета трябва да стартира връщането на главницата. Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на "Топлофикация София". Индикативната лихва на заема е 1,5%. Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се предвидени за отстраняване на дефекти – след въвеждане в експлоатация. 36 месеца след като заработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя. Очакваната печалба е 10 млн. евро на година, а годишните разходи били 7 млн. евро.

Относно финансовите параметри, лицето на "За да остане природа в България" и кандидат за евродепутат от "Демократична България" Тома Белев коментира при одобряването на проекта от СОС във Facebook така: "Министерство на околната среда ще даде 200 млн. лева от ОП "Околна среда" на Столична община, за да гори отпадъците си в собствена инсталация. Сега отпадъците се горят в пещите на циментовите заводи, като за това се плащат 5 млн. лева годишно."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София