Манолова де факто обвини "Топлофикация София", че официално лъже

7313
Манолова де факто обвини "Топлофикация София", че официално лъже
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Фрапантни разминавания в посочените в отговора на "Топлофикация София" данни и тези от официални документи на дружестовото констатира омбудсманът Мая Манолова.

"Топлофикация София" не знае колко дела, не знае колко суми са ѝ присъедни и колко пари са постъпили в касата ѝ", заяви Манолова. "Топлофикация" не знае, не иска да отговори или има друго обяснение“, усъмни се тя.

Мая Манолова осъди "Топлофикация София" заради таксите за юрисконсулти

След близо 3-годишна съдебна сага омбудсманът Мая Манолова осъди "Топлофикация София" ЕАД за отказа на изпълнителния директор на дружес...

По въпроса колко са присъдените суми за консултантски възнаграждения за 2015 година, Манолова твърди, че според отчета на "Топлофикация София" са 6,115 млн. лева, а според отговора от дружеството до Манолова – 4,232 млн. лева, а според изчисление на самата Манолова са 9 млн. лева. Същевременно според отговора на "Топлофикация София" до Манолова в касата на дружеството са осчетоводени 2,236 млн. лева от присъдени консултантски възнаграждения и това Манолова подлага на съмнение, предвид трите различни отговора колко всъщност са присъдените пари по консултантски възнаградения. Тя изтъкна, че е правила справки в Софийския районен съд (СРС), и в Камарата на частните съдебни изпълнители и според нея е възможно не всички суми да са осчетоводени надлежно. Освен това 70% от сумите по делата биват надлежно събрани в рамките на една година.

Близо 9 млн. лв. са поискани от Топлофикация в 2015, точното число е 8 960 900 лв., посочи Манолова и уточни, че изчислението е направено при претенции на Топлофикация под 500 лв, макар, че юрисконсулските възнаграждения са по-големи. Според Топлофикация обаче присъдените юрисконсулски възнаграждения за заведените 28 000 дела са 4,232 млн. лв, което според омбудсманът е на половина от това, което със сигурност е поискано по делата за 2015 година. „В случай, че Топлофикация не са разбрали въпроса и отговарят колко са присъдените суми в съдебни и изпълнителни производства през 2015 г., а не по делата от 2015 г., отново числото не съответства, защото видно от счетоводния отчет за 2015 г. присъдените суми са 6,115 млн. лв“, каза още Манолова. За справка тя посочи, че през 2016 г. дружеството има присъдени 10,224 млн. лв. юрисконсулски възнаграждения, а през 2017 г. сумата вече достига почти 12 млн. лв. (11 844 000 лeва).

Обяснението как се случват нещата беше направено с пример - "Топлофикация София" започва дело при 13 лева дълг, начислява си 300 лева юрисконсултски възнаграждения и постепенно дългът може да стигне до 2013 лева заради натрупване на възнаграждения и такси. Ако потребителят надлежно уведомен, че дължи 13 лева, дали нямаше да покрие задължението си веднага, вместо да бъде осъден и натоварен с още такси, попита Манолова.

Друго фрапантно разминаване е броят на делата срещу клиенти. По думите ѝ разликата спрямо официалния отговор на "Топлофикация София" и проверката на омбудсмана е 1519 дела. Имало разлика и в хонорарите за външните юристконсулти.

"Топлофикация София" смени ръководството - човек, свързван с Ковачки, застава начело

"Топлофикация"-София е с ново ръководство и нова структура на управление, предаде БГНЕС. Изпълнителен директор на дружеството вече е К...

Според отговора на Топлофикация през 2015 г. в дружеството са работили 19 юрисконсулти, които са получили възнаграждение в размер на 269 000 лева. Обаче според доклад на АДФИ за 2014 и 2015 г. в дирекция „Правна“ в Топлофикация са работили средно месечно по 54 души като през м. май и юни – 67 души, получили възнаграждение в размер на близо 800 000 лв. (789 000 лв.), съобщи още Манолова. „Тези 800 000 лв. възнаграждения на правната дирекция на Топлофикация се плащат от столичани, тъй като се включват в техните сметки за парно, плюс осигуровките. Въпреки 67-те души, които работят в правна дирекция на Топлофикация, дружеството е сключило 8 договора с адвокатски кантори за 2,245 млн. лв. за защита по 7 дела. Тези 2,245 млн. лв. също влизат в цената на парното и се плащат от столичани“, подчерта омбудсманът . Данъци върху тези суми не са плащани е видно от отговора на Топлофикация, тъй като дружеството било на загуба.

Манолова е категорична, че при всички случаи дружеството печели много добре на гърба на столичани. "Топлофикация София" работи много добре чрез правни кантори, въпреки че според официалния финансов отчет на дружеството то е на загуба – 59 млн. лева за 2015 година, 40 млн. лева за 2016 година, 34 млн. лева за 2017 година. И въпреки това, с решение на Столичния общински съвет (СОС) разходите за персонала през 2019 година ще бъдат увеличени с 19%, възмути се омбудсманът.

Мая Манолова заяви и, че ще сезира АДФИ и ще поиска информация по същите въпроси, които е поставила на "Топлофикация София", но за 2016, 2017, 2018 и 2019 година. Освен това Манолова ще иска АДФИ да направи справка какви дела "Топлофикация София" е образувала срещу столичани, какви суми са присъдени за разноски и какви суми са постъпили в касата на дружеството за периода 2016 – 2019 година. Омбудсманът обмисля да сезира и Инспектората на правосъдното министерството, както и да поиска информация от частните съдебни изпълнители.

Тя отново апелира да започне процедура за отмяна на Общите условия на "Топлофикация София", така че да бъде установен баланс на интересите. Манолова припомни, че е формулата за сградна инсталация е обявена от съда на първа инстанция за неразбираема и енергийният министър Теменужка Петкова обеща промяна, но случаят изглежда "замразен", делото е на втора инстанция и по всичко изглежда, че за сегашния отоплителен сезон сметките ще се начислят по отменената на първа инстанция формула. "Призовавам министър Петкова да направи предложение за справедлива, адекватна формула, която да бъде обсъдена", заяви омбудсманът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com