Мерките срещу коронавируса - вече ще са таргетни и регионални

7334
Мерките срещу коронавируса -  вече ще са таргетни и регионални
Снимка: БГНЕС

По-строгите мерки срещу разпространението на коронавируса вече са факт на регионално ниво в най-засегнатите области и властите възнамеряват да се придържат към тази стратегия и занапред.

Националният оперативен щаб е дал на областните щабове по места набор от 15 възможни мерки, които да налагат при необходимост: от намаляване на работно време на някои търговски обекти, през мерки в училища, до отмяна на масови събития.

Пореден ръст: 819 души заразени с коронавирус за денонощие в България

Броят на новите случаи на коронавирус отново достигна рекордни стойности и като абсолютно число, и като процент на положителните т...

По този път вече тръгна Търговище, която е една от двете най-засегнати области в страната, а същото се очаква да направи и Благоевград. Това стана ясно на брифинга на националния оперативен щаб за борба с коронавируса в четвъртък, когато в страната беше отбелязан пореден ръст с 819 новозаразени.

Кунчев посочи, че по-строгите мерки ще продължат се налагат на регионално ниво в отговор на журналистически въпрос защо нямало такива.

"Не знам защо оставате с впечатление, че мерки няма. Казахме, че мерките ще бъдат регионални и таргетни. И в момента областният щаб в Търговище разпореди такива мерки и те са доста по-строги от средните за България.

Очаквам, че днес това ще направи и Благоевград. Точно така ще се действа и в бъдеще на база на данните за заболеваемостта", обясни той. Кунчев съобщи ,че на областните щабове са дадени набор от 15 възможни мерки, които да налагат при необходимост: от намаляване на работно време на някои търговски обекти, през мерки в училища, до отмяна на масови събития.

Здравният министър Костадин Ангелов призова хората да се въздържат от пътуване в Търговище и Благоевград освен при крайна необходимост. Двете области попадат в най-рисковата червена зона със заболеваемост от 120 души на 100 000.

Как с справя България с COVID-19?

Има увеличение на направените тестове у нас. Премината е границата от 400 теста на 100 хиляди население. Това заяви главният държавен и...

Други 10 области са в оранжевата зона с между 60 и 119 заразени на 100 000: Бургас, Габрово, Кърджали, Монтана, Пловдив, Сливен, Смолян, София град, Стара Загора, Ямбол.

В жълтата зона с между 20 и 59 заразени на 100 000 са 13 области: Варна, Враца, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Разград, Русе, Силистра, София-област, Хасково и Шумен. И с най-малко заразени в зелената зона – под 20 на 100 000 са Видин, Ловеч и Плевен.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира, че е нормално да се променят областите по-висока заболеваемост, като същото се наблюдава и по отношение на грипа: "Много от областите минаха през такъв тежък период: Първо беше Видин, после Сливен, Ямбол, Добрич, Пазарджик. Очевидно сега е време за други области", каза той.

Иначе България е на 22-ро място от 30 страни в Европа със заболеваемост от 74.67 на 100 000 за последните 14 дни и на 8-мо място по смъртност с 1.56 починали на 100 000 души.

Кунчев съобщи, че в момента у нас се правят по 440 теста на 100 000 души, като в ЕК се обсъжда минимум от 300 теста на 100 000 души, за да се приемат данните от дадена страна за достоверни.

Затягат контрола върху мерките, свързани с COVID-19

Виждаме разколебаване у хората по отношение на дисциплината около COVID-19. Числата, които наблюдаваме, показват покачване на заболелит...

Повече за по-сериозния контрол за спазване на мерките прочетете в този материал.

Оше: Как сe справя България с COVID-19?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com