На първо четене: КЕВР получи повече правомощия по сделки с ЕРП-та

2581
На първо четене: КЕВР получи повече правомощия по сделки с ЕРП-та
Снимка: БГНЕС

Без реално противопоставяне премина гласуването на първо четене на новите промени в Закона за енергетиката.

Основните предложения са две – това на "Обединени патриоти" за промяна на правомощията на КЕВР що се отнася до сделки с дялове и акции на ЕРП-та. С проекта се предлага КЕВР да има крайната дума действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ - "с оглед защита на националната сигурност и обществения ред". Дава се възможност КЕВР да отнеме лиценза на компания, която се разпорежда с над 20% от дяловете си, без да е получила съответното разрешение.

Законодателна промяна може да промени сериозно цената на тока

Промяна, която мина на второ четене на ниво комисия в Закона за безопасно ползване на ядрената енергетика, е на път да промени дейностт...

Второто предложение, чийто инициатор е депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев касае свободната продажба на ток. Предвижда се излизането на ВЕИ и когенерации на свободния енергиен пазар, без НЕК да им изкупува по преференциални цени, както е сега. Ще има обаче премия т.е. обезщетение спрямо сегашните договори, тъй като повечето ВЕИ проекти са правени по европрограми и съответно може да се стигне до международни искове заради неизпълнение на договорни отношения, гарантирани от държавата.

Премията представлява разликата между пазарната цена и преференциалната цена по съответните договори. Премията ще се изплаща от т.нар. Фонд за спасение на електроенергийната система. Този фонд се попълва от такса "задължение към обществото", която обхваща зелените и кафявите добавки във фактурите за ток, от приходите от квотите за парникови сгради и 5%, които се внасят от приходите на Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и "Булгартансгаз". Ще трябва обаче да се иска нотификация от Европейската комисия, тъй като премията представлява форма на държавна помощ, макар енергийният министър Теменужка Петкова да прехвърли за мнение към финансовото министерство.

И от управляващите, и от опозицията се разбраха да се нанесат корекции в предлаганите промени между първо и второ четене, като ще има работна група. Например Петкова посочи, че трябва да има отлагателен текст в новия закон, който да касае отпускането на премия – за да бъде изчистено с ЕК дали може, кой е администратор, както и КЕВР да определи базисна референтна цена, която да се ползва при изчисляването на помощта. Тя предупреди и, че трябва да се внимава с възможни арбитражни искове за въвеждането на модела за плащане чрез премия. Червеният депутат Таско Ерменков пък каза, че го притесняват сроковете за влизане в сила на някои подзаконови актове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Сериозен ръст на трудовите злополуки в България

Инфлацията в ЕС и еврозоната остава без промяна

НСИ: Доходите на българите растат по-бързо от разходите през първото тримесечие

Усилията за пълно икономическо отделяне на Китай са "трудни, ако не и невъзможни"

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 11.05-17.05.24

"Автомагистрали" губи позиции: Отстраниха я от конкурси за пътното поддържане

Станаха ясни международните лектори на ФАРА'24

КЕВР подхвана "Топлофикация София" заради нарушения на Закона за енергетиката

Над 500 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации

Поскъпването на тока за бита няма да е с 30%, увери енергийният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика