Намерения за добив на газ в Добруджа предизвикаха гражданско недоволство

8280
Намерения за добив на газ в Добруджа предизвикаха гражданско недоволство
Снимка: БГНЕС

Над 2000 подписа са събрали граждани на община Генерал Тошево против добива на природен газ в региона на Добруджа. Това става ясно от писмо, изпратено до медиите, от Инициативен комитет против добива на шистов газ.

Към момента са събрани и протестни декларации от общинските съвети в Добрич, Генерал Тошево и Националната асоциация на зърнопроизводителите. Вече са започнали също така и публични обсъждания на инвестиционните намерения за търсене и добив на природен газ в общината.

Германия готви забраната на добива на шистов газ

Германското коалиционно правителство се е съгласило да забрани фракинга за шистов газ след години разговори по въпроса, но природозащ...

Става въпрос за находище "Спасово", блок "Добрич". Проектът е на фирма "Русгеоком БГ" АД, която от 6 години прави проучване за газ в село Рогозина с два сондажа. Компанията-инвеститор възнамерява да разработи и усвои находище "Спасово" в блок "Добрич", включващо четири участъка: "Рогозина", "Чернооково", "Калина" и "Рогозина-изток".

Гражданите алармират, че сега се планира сондажите да се увеличат - само в Рогозина щяло да има 11 сондажа. Нещо повече, инвестицията вече има одобрението на РИОСВ – Варна след положителна Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС).

По думите на представители от инициативния комитет против добива на газ в момента текат обществени обсъждания в засегнатите населени места в община Генерал Тошево с участието на инвеститора, част от научния състав, който се е занимавал с подготовката на ОВОС-а, както и с граждани на общината и местната власт. Например в село Рогозина има опасения, че ще пострадат сериозно пчеларите, както и че всъщност няма да има кой знае колко нови работни места.

Инвеститорът обаче твърди, че няма да има негативни последици за околната среда, ако се спазват предложенията му. Средно годишно само от "Спасово" ще бъде добиван газ, който удовлетворява 10% от годишното потребление в България (370 млн. куб. метра), а потенциалът на находището е малко под 13 млрд. куб. метра. От участък "Рогозина" ще могат да се добият общо 1,3 млрд. куб. метра. 50% от концесионното възнаграждение пък остава в съответната община, припомня инвеститорът. Освен това, от "Русгеоком БГ" АД са категорични, че няма опасност да бъдат предизвикани земетресения със сондажите заради близостта на разлома във Вранча - най-малкото защото той е на около 300 километра, а и предвид предпазните мерки - осигуряване на циментиране с пластичен цимент. Възникна и въпросът какво ще се случи с евентуален сондаж при силно земетресение, като отговорът беше, че циментираните колони могат да издържат 420 мегапаскала осево натоварване, което е "огромно натоварване".

Добивът на нефт и газ в САЩ застрашил 7 милиона души

Геоложката служба на САЩ е публикувала прогноза за индуцираните (изкуствени) земетресения в страната. По-конкретно учените съобщават ...

От инициативния комитет обясняват също така, че проектът към момента е на заключителен етап, преди концесията да бъде отнесена по обратния ред към Министерството на енергетиката.

По време на обществените обсъждания, гражданите разгорещено недоволстват срещу инвестиционните намерения и питат дали са свършили всички начини, по които у нас може да се спечалят пари, за да се налага да се стига до подземните богатства. Хората не са съгласни също така с уверенията, че методът, чрез който инвеститорът има намерение да добива газ, е безопасен. Според тях евентуалната 35-годишна концесия на находището ще убие земеделието в региона.

Actualno.com припомня, че Инициативният комитет против проучването и добива на шистов газ в България организира през 2014 г. редица протести срещу технологията "фракинг", заедно с участието на граждани от Румъния. Резултатът от недоволството бе, че България въведе мораториум върху търсенето и добива на шистов газ.

Снимка: Архив

US Институт: Добивът на шистов газ води до земетресения в 6 щата на САЩ

Около 7 милиона души, които живеят в централните и източните области на САЩ, са подложени на риск постройките им да пострадат поради ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

В Добрич работят за надграждане на зоопарка (СНИМКИ)

Безплатни изследвания за Ковид в РЗИ-Добрич от 22 януари

Рибарски кораб аварира край Балчик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com