Няма да искам политическо убежище, обяви Пучдемон от Брюксел

13919
Няма да искам политическо убежище, обяви Пучдемон от Брюксел
Снимка: Getty Images/Guliver

Няма да искам политическо убежище в Белгия. Това заяви бившият вече каталунски лидер Карлес Пудчемон на пресконференция в Брюксел.

По думите му той е избрал града, "защото е столицата на Европа". Пучдемон обяви, че няма да бяга от испанското правосъдие, но няма да се върне в Испания, преди да получи "гаранции" за сигурността си. Пучдемон каза, че ще се бори да постави каталунския въпрос "в сърцето на Европейския съюз".

Припомняме, че по-рано днес (31 октомври) белгийският му адвокат Пол Бекерт коментира, че е не е убеден, че клиентът му ще успее да получи политическо убежище в Белгия.

Пучдемон е напуснал Испания

Каталунският лидер Карлес Пучдемон е напуснал Испания и в момента пътува към Брюксел, предаде The Independent. Според данни на испанск...

В понеделник испанският главен прокурор повдигна на Пучдемон обвинение за организиране на бунт, противодържавна дейност, присвояване на обществени средства.

Пучдемон се появи на пресконференцията с каталунския министър на труда Долорс Баса, министъра на здравеопазването Тони Комин и каталунския евродепутат Рамон Тремоза.

В началото на събитието Пучдемон заяви, че ще използва каталунски, испански и френски в речта си, като превключваше между езиците. "Ако някой има проблем, ще използвам и английския," каза той на френски в началото на пресконференцията си. 

"Това не е белгийски въпрос. Тук съм по друг въпрос - заради каталунската криза... Ако можеше да се гарантира справедлив процес с разделение на властите, бихме се върнали веднага", добави още той по темата защо е в Белгия.

Пучдемон се срещна с адвоката си в Белгия, нямал забрана за предвижване

За момента не е предвидено ограничаване на свободата на предвижване на Карлес Пучдемон, който бе свален от поста премиер на каталунскот...

Според него обвиненията срещу правителството и членове на парламента, поискани от главния прокурор, "не издържат", защото липсват доказателства за извършените престъпления и несправедливо може да доведат до десетки години затвор.

По думите му част от уволненото от Мадрид каталунско правителство ще остане в Каталуния и ще направи всичко възможно, за да предотврати премахването на каталунските институции.

"Приемаме изборите, наложени от испанската държава, като демократично предизвикателство. Ще участваме и така ще дадем отговор на цялата международна общност," каза той. В замяна призова Мадрид да "признае резултатите" от предстоящия вот.

"Напомням ви, че след референдума имаше опити за диалог от наша страна. Това правителство можеше да оспорва правото (на властите в Мадрид, бел. ред.), но предпочете да няма насилие. Не може да се построи република на базата на насилие. Ако испанската държава иска да действа на базата на насилие, нека го прави. Ние отхвърляме това. Ние следваме ценностите на мира и диалога", добави още бившият каталунски лидер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа