Новият медицински съвет: Няма алгоритъм за лечение на коронавирус (ВИДЕО)

7446
Новият медицински съвет: Няма алгоритъм за лечение на коронавирус (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Отдавна трябваше да има алгоритъм за диагностициране и лечение на коронавируса. Чувства се огромната му липса в цялата страна от всички, които са ангажирани в битката с тази инфекция. Този алгоритъм трябва да определи - кога, какви тестове, какво се прави след първия резултат, какъв е вторият тест и отново какво се прави по-нататък с пациента." Това заяви проф. Радка Аргирова -клиничен вирусолог, която е член на новосформирания медицински експертен съвет към Министерски съвет. 

"Нашата цел ще е да създаваме алгоритми за справяне с COVID-19, които ще ви представяме. Предлагам да даваме брифинги два пъти седмично - вторник и петък. Ще имаме и Фейсбук страница. В тези трудни дни информацията за заразата идва отвсякъде. Трябва да се информираме само от достоверни и проверени източници. Това е целта да поканя Константин Вълков. Той ще се грижи за Фейсбук страницата ни, на която ще публикуваме информация". Това заяви проф. Коста Костов, който е председател на Медицинския експертен съвет.

Стана ясно, че от Медицинския експертен съвет ще настояват за масов скрининг на населението за коронавирус. 

"Тук ще чуете само професионални мнения, не ни интересува  с кого ще се конфронтираме.", заяви още проф. Костов. Той допълни, че заболеваемостта едва ли намалява и че все още "нямаме цялата картина."

"Това, което използваме като тест в момента е за потвърждаване на установена инфекция от COVID-19. Всъщност независимо от мнението на Щаба (б. р. Национален оперативен щаб) ние трябва да положим усилие, това тяхно мнение да се промени и тези тестове - бързите, да бъдат използвани широко. Защо да се лишаваме от важно диагностично средство.", каза от своя страна доц. д-р Атанас Мангъров. Той припомни, че в Южна Корея са правени по 150 000 теста, а в Германия 20 000 на ден.

"Да се направи по всеобхватно серологично изследване за установяване на имунния статус в страната, засега не се прави и не знаем къде сме", обясни доц. Мангъров.

МБАЛ "Света София" декларира готовност за борба с коронавируса

В МБАЛ "Света София" де факто може да увеличи броя на леглата за лечение на болни от коронавирус с още 50, като вече се е организирала ...

По думите му бързите тестове ще се ползват за установяване на контактни, както и на хора прекарали без да разберат заразата.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков заяви, че има достатъчно инфекциозни легла и клиники:

"Налични са 900 легла на национално ниво, може да станат над 2000. Нека да са спокойни софиянци и българите.", допълни още Пенков.

На този етап няма утвърдена ефективна терапия за лечение и профилактика на коронавируса. Това каза проф. Георги Момеков – фармаколог:

"Има предварителни данни и държави, които имплементират предварителни протоколи за поведение, пак с уговорката, че това става не въз основа на желаните от нас данни от доказателства. Вече в България са направени стъпки на най-високо ниво да се осигури някакъв резерв от хлорохин и хидроксихлорохин така, че с течение на времето, ако е необходимо, да се включват пациентите на терапия с тези медикаменти. На този етап трябва да се мисли много внимателно за тези лекарства, защото те имат страшно много странични ефекти.", предупреди той.

Реалният брой заразени с коронавирус в Италия може да е 10 пъти повече

Италия е в тежка криза. Здравната система се задъхва, лекари са на предела на силите си, а болници се превръщат в огнища на заразата от...

"Българският зъболекар е на първа линия в сегашната пандемия. Вирусният товар, който в носа и устата на болните и несимптоматичните е еднакво голям и ние сме поставени в тежка и деликатна ситуация. Българският зъболекар знае своите задължения. Винаги е спазвал септиката и антисептиката в своите практики. Нашата роля и моята е не да лекуваме самия коронавирус, а да предпазим нашите близки, пациенти, персонал. Това заяви Валентин Павлов, председател към съвета на Българския зъболекарски съюз по време на брифинга.

"Искам да представя всички колеги. Водя се председател на съвета, но реално ще бъда координатор. Членове на съвета - проф. Радка Аргирова -клиничен вирусолог с голяма и тежка професионалан кариера. Проф. Галина Кирова, специалист по образна диагностика. Проф. Севелина Поповоска, която е патолог. Адвокат д-р Мария Петрова, медицинско право. Д-р Цветослава Гълъбова, психиатър. Доц. Атанас Мангъров, педиатър и специалист по инфекциозни болести. Доц. Васил Велчев, кардиолог. Доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар. Проф. Георги Момеков, фармаколог. Д-р Валентин Павлов, представител на Български лекарски съюз. Проф. Николай Младенов, анестезиолог. Доц. Росен Калпачки, невролог. Д-р Александър Симидчиев, пулмолог. Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио", представи членовете на съвета проф. Костов.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 24 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

9 от 10 българи нямат достъп до здравното си досие: Идея как да стане по-лесно

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...