Обрат в Германия - няма да се правят затворени центрове за мигранти

11242
Обрат в Германия - няма да се правят затворени центрове за мигранти
Снимка: Getty images/Guliver

Лидерите на влизащите в коалиционното правителство на Германия партии стигнаха до споразумение по въпроса за миграционната политика, предаде БГНЕС.

Водачът на социалдемократите Андреа Налес заяви пред журналисти в Берлин, че законът за миграцията ще бъде внесен за разглеждане от правителството до края на годината. Има обаче една голяма промяна - няма да се строят транзитни центрове от затворен тип по границата с Австрия. Вместо това, в рамките на 48 часа документите на пристигащи в Германия мигранти, поискали бежански статут в други държави от ЕС, ще трябва да бъдат обработвани в полицейските участъци и мигрантите да бъдат връщани обратно там, където са кандидатствали за бежански статут. За целта обаче първо трябва да има сключено двустранно споразумение между Германия и съответната държава от ЕС, където е подадена молба за убежище, информира Reuters. 

Меркел обеща да няма нарушения на конституцията при задържането на бежанци

Германският канцлер Ангела Меркел разчита, че периодът на задържане на лица, търсещи убежище в транзитните центрове по границата с Ав...

Вчера, 5 юли, имаше среща между австрийския канцлер Себастиан Курц и германския вътрешен министър Хорст Зеехофер. След нея и двамата обявиха, че ще спрат нелегания трафик на мигранти, а през следващата седмица ще има срещи между вътрешните министри Германия, Италия и Гърция в Инсбрук.

Централен момент от постигнатия в началото на тази седмица компромис между християндемократите и християнсоциалистите беше изграждането на "транзитни центрове" от затворен тип, които щяха да позволят на германските власти значително да ускорят разглеждането молбите за убежище на мигрантите. Планът на ХДС и ХСС включваше възможността тези от мигрантите, които получат отказ, да бъдат връщани обратно в първата държава от ЕС, в която са регистрирани. Това обаче трябваше да става след споразумение с въпросната държава-членка на ЕС. При липса на подобна договореност се планираше мигрантите да бъдат връщани обратно през границата, за което трябваше разбирателство с Австрия.

Припомняме обаче, че Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обяви, че ГСДП няма да приеме центрове за мигранти, ако те са от затворен тип. Заради това сега има промяна в окончателното споразумение в рамките на управляващата коалиция в Германия.

Съгласно проучване на ARD, 56% от германците смятат, че управляващите обръщат прекалено много внимание на мигрантите, а 78% от запитаните считат, че Зеехофер е отслабил управляващата коалиция с действията си. По официална статистика на германското МВР (бел. ред. - министерството, което управлява точно Зеехофер) на ден през 2017 година само по 5 мигранти, търсещи убежище, са пристигали в Германия от Австрия. Общо 15 414 са потърсили убежище в Германия през миналата година, а 1740 са били на германо-австрийската граница.

Австрия не приема с охота идеята на Германия за връщане на мигранти

Австрийското правителство има известни съмнения по отношение на германското намерение за сключване на двустранно споразумение, позволяв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Зеленски: За пръв път Украйна успя да пусне 10 гаубици "Богдана" за месец

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Пиян зад волана: Арестуваха чеченски министър, хора на Кадиров го освободиха след бой с полицаите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа