Пак сме последни в ЕС по медийна грамотност

1655
Пак сме последни в ЕС по медийна грамотност

България се намира на 30-о място по медийна грамотност в Европа и на последно сред страните от ЕС. Страната ни е в една група със Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания, показва тазгодишният Индекс на медийната грамотност на фондация "Отворено общество".

Индексът оценява потенциалната устойчивост към разпространението на фалшиви новини в 35 европейски държави, като се използват индикатори за медийна свобода, образование и доверие между хората.

"Биволъ" сезира СЕМ - сайтът за разследваща журналистика счита, че има цензура в БНР

Сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" подаде официално оплакване срещу БНР в Съвета за електронни медии (СЕМ). Причината - "скрив...

Резултатите показват, че страните от Северозападна Европа имат най-голям потенциал да устояват на ефектите от фалшивите новини поради високото качество на образованието, наличието на свободни медии и високото доверие между хората в тези държави. На първите места традиционно се намират Финландия, Дания, Холандия, Швеция и Естония.

Балканските страни са най-уязвими към негативното влияние на фалшивите новини и феномена "постистина" поради наличието на контролирани медии, недостатъци в образоването и ниската степен на доверие между хората.

Медийната свобода е много важен, но понякога пренебрегван фактор за справяне с постистината и фалшивите новини, като се има предвид, че хората все още вярват повече на традиционните медии, отколкото на социалните мрежи, отбелязват от фондацията.

Образованието остава ключов фактор за справяне с феномена "постистина" – както общото образователно равнище (напр. функционалната грамотност), така и целенасоченото обучение по медийна грамотност, допълват от "Отворено общество".

Сериозни промени настъпват в програмата на БНТ

Ръководството на БНТ ще направи промени в програмните схеми на БНТ1 и БНТ2 от началото на април, пише в. "Сега". Времетраенето на след...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com