Paradise Papers: Apple и Nike - поредните големи тарикати, криещи милиарди

7592
Paradise Papers: Apple и Nike - поредните големи тарикати, криещи милиарди
Снимка: Getty Images/Guliver

Имената на две от най-големите в света компании и лидери в своята област на дейност - Apple и Nike, се появиха в "Панамските досиета" 2 или т.нар. "Райски досиета" (Paradise Papers).

Според информацията, разкрита от Международния консорциум за журналистически разследвания (ICIJ), и двете компании са търсили и използвали хитроумни начини да си спестят плащане на данъци, като са прекарвали средства през места, наричани "данъчен рай".

Русия отхвърли обвиненията за незаконна дейност в рамките на Paradise Papers

Русия отрече дейностите, в които е обвинявана в рамките на мащабното разследване за офшорни активи Paradise Papers, дело на Международн...

За Apple спасението от данъчните е бил остров Джърси. Това се е случило, след като преди три години Европейската комисия обърна внимание на Ирландия за това как позволява на технологичния гигант да си "спестява" от данъци, а през миналата година ЕК наложи глоба от 13 млрд. евро, които Ирландия трябва да си събере от Apple. Ирландия, както и Apple обжалваха това решение, а наскоро стана ясно, че Дъблин изобщо не бърза да събира дължимото според ЕК и затова Брюксел се обърна към Европейския съд. Затова компанията на Стив Джобс е почнала да търси спасение. И изборът е бил остров Джърси. Там, далеч от данъчните, Apple е прехвърлила повече от 128 млрд. долара печалба, за които иначе е трябвало да плати данъци в САЩ.

Подобно на Apple, и Nike е намерила хитър начин да пести доста данъци. Американската компания за спортни стоки е успяла да се отърве от плащане на милиарди долари данъци в Европа, като е прехвърляла печалбата си през различни дъщерни компании. С помощта на вратичка в законодателството в Холандия, Nike е платила доста по-малко от данъците, които всъщност е трябвало да плати в Европа. Две компании със седалища в Холандия "концентрират всички европейски приходи" на Nike и така позволяват на компанията да избегне данъка върху печалбата в страните, където действително продава своите маратонки и други спортни стоки. На практика американската компания плаща сама на себе си правото да използва собствената си марка и така успява да намали изкуствено печалбите си и да намали данъците си. Схемата започва да действа през 2014 година. Тя е позволила на Nike да намали значително данъчното си облагане като цяло от 24% на 16% за три години.

Осемнайсет месеца след разкриването на т.нар. "Панамски досиета“, ICIJ започна разкриването на т.нар. „Досиета от рая“, които показват стратегиите за заобикалянето на данъчните задължения, които обаче не са непременно незаконни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка