Плевнелиев вижда логичен избор за трети мандат в РБ, призова Борисов да бърза с номинацията за еврокомисар

2670
Плевнелиев вижда логичен избор за трети мандат в РБ, призова Борисов да бърза с номинацията за еврокомисар
Снимка: БГНЕС

Новоизбраният президент Радев по един много разумен начин ми се обади и каза ми, че избира вариант, в който той няма да носи смесена отговорност и до 21 януари аз нося своята пълна отговорност. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев.

Не бива да се иска от Румен Радев да носи отговорност преди да встъпи в длъжност, каза Плевнелиев и няколко пъти повтори, че той ще носи отговорност до края на своя мандат.

Без изненади: Борисов върна мандата за съставяне на правителство*

Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов върна проучвателния мандат за съставяне на правителство. При президента Росен Плевне...

Аз спя спокойно, защото отворих всички врати, дадох всички шансове, заяви още Плевнелиев в ефира на БНТ относно конституционната процедура, в която се намираме в момента.

За съжаление, сме в ситуация, в която шансът за съставяне на правителство изглежда все по-малък, продължи Плевнелиев и отново повтори, че неговото лично убеждение е, че 43-ото Народно събрание има още много смислена работа за свършване.

Третият мандат е натоварен с нещо повече от това да бъде просто връчен, той е натоварен с моята надежда, че ще бъде реализиран мандат в това Народно събрание, смята президентът.

Запитан на кого ще връчи третия проучвателен мандат, той заяви: Логичният избор за мен е третият мандат да дам на Реформаторския блок. Това е с голяма степен на вероятност.

Росен Плевнелиев категорично отхвърли твърденията, че назначен от него служебен кабинет ще го номинира за кандидат за еврокомисар след напускането на Кристалина Георгиева.

Плевнелиев връчва мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ утре

Държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на ПП ГЕРБ, съобщиха от прессекретариата на президента. В изпълнение на ...

Не ме интересува тази позиция, аз съм президент, а не кандидат за еврокомисар. Това е конфликт на интереси, категоричен бе още Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Според него колкото повече България се бави с номинацията за европейски комисар, толкова по-трудно ще става. Апелирам към Бойко Борисов да побърза, заяви Плевнелиев. По-рано премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да предложи никой за поста на еврокомисар и призова служебният кабинет да го излъчи.

А иначе запитан с какво ще се занимава след края на мандата си, държавният глава каза: Оставам посветен на европейското и демократичното развитие на страната. Ще бъда активен.

Actualno.com припомня, че по-рано днес (02.11.2016 г.) без изненади Бойко Борисов върна проучвателния мандат за съставяне на правителство. При президента Росен Плевнелиев Борисов влезе за церемонията по връчване на мандат заедно с председателя на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Плевнелиев прочете внесеното предложение на ГЕРБ, с която предлагат Бойко Борисов за премиер. След което Борисов прочете текст от неговата папка, с който се позовава на конституцията и връща мандата. Тримата политици останаха в кабинета на президента, за да обсъдят политическата ситуация и по-нататъшните действия в НС.

Местан: Плевнелиев да не става съучастник във фашистки сценарий

След КСНС при президента съдбата на първите два проучвателни мандата е ясна – ГЕРБ и БСП ще ги върнат незабавно. Въпросът е на ко...

Сега предстои президентът да връчи мандат на БСП. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова също няколко пъти вече заяви, че от столетницата няма да правят правителство в това Народно събрание. Нинова бе категорична, че БСП настоява за предсрочни избори, като от партията дори предложиха и дата - в края на март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика