Пожар в "Пирогов", има жертви*

10732
Пожар в "Пирогов", има жертви*
Снимка: БГНЕС

Голям пожар е пламнал на територията на може би най-популярната болница в България - "Пирогов". Според в. "24 часа", пожарът е станал факт около 4 часа сутринта. По първоначални данни има две жертви, като според bTV става въпрос за тежко болни пациенти на лечебното заведение - неофициалната информация е за двама мъже, загинали на място, която беше потвърдена. Починалите са на 68 и 55 години. Загиналите са били на командно дишане, твърди БГНЕС, като беше официално потвърдено, че единият пациент е имал нужда от високи дози кислород заради белодробно заболяване и е дишал с помощта на специален апарат.

* Информацията, че има две жертви вече е официално потвърдена от МВР, има още 1 леко пострадал пациент, а огънят е напълно потушен към 4:25 часа. Здравният министър Кирил Ананиев потвърди, че няма други тежко пострадали хора. Информирани са близките на загиналите и няма други хора, за които трябва да се съобщава, че са в тежко състояние, уверяват от "Пирогов".

Пожарът е избухнал във Второ вътрешно отделение - то се намира извън основната сграда на болницата, а в него се намирали тежко болни пациенти - предимно онкоболни, някои от които трудноподвижни. Според източници на "Хоризонт", в отделението са били настанени поне 60 души. Огънят е тръгнал от стая във вътрешното отделение на болницата, като в нея е имало кислородна бутилка и версията засега е, че тя е избухнала, но в момента се изяснява какво точно се е случило. Проф. Николай Габровски, който е отговорният за смяната в "Пирогов", е категоричен, че не става въпрос за бутилка, а за система за подаване на кислород и тя е нова, не става въпрос за остаряло оборудване. От взрива се е срутила част от стена. "Изключваме възможността това да е терористичен акт", подчерта вътрешният министър Младен Маринов.

"Пирогов" предупреждава за газовите бутилки след стряскащата статистика

Само за последните 20 дни в "Пирогов" са приети 41 пострадали заради инциденти с газови бутилки, съобщават от болницата. Според съобще...

На мястото на инцидента са изпратени множество екипи на пожарната и на "Спешна помощ". Районът пред болницата е отцепен, предаде БНР. Четири линейки са изпратени пред болницата, съобщиха за "Хоризонт" от Спешната помощ. Пожарникари и полицаи са евакуирали 60 души, като на сигнала за пожара се отзовали 12 пожарни, с 32-ма пожарникари - хората са изнасяли пациенти на ръце. Има данни за леки наранявания на огнеборци, вследствие на дима. Здравният министър каза, че застрашени са били 80 души.

По информация от очевидци, бързата реакция на персонала на "Пирогов" и пристигналите пожарникари е предотвратила много по-страшна трагедия с повече жертви. Началникът на Пожарната старши комисар Николай Николов каза същото - че заради точните и бързи действия на персонала на болницата е предотвратена много по-голяма трагедия, като Николов изрично поздрави за реакцията персонала на лечебното заведение и подчерта, че ситуацията е под контрол.

За момента "Пирогов" работи в нормален режим и няма нужда пациенти да се местят в други болници - всички евакуирани са настанени в други отделения на лечебното заведение.

Каква версия се появи за пожара няколко часа след избухването му - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com