Полицаите се събират на национален протест на 5 юли, плашат с ежедневни действия през председателството

3606
Полицаите се събират на национален протест на 5 юли, плашат с ежедневни действия през председателството
Снимка: БГНЕС

Взехме решение и насрочваме национален протест на 5 юли 2017 г. от 11.00 часа пред храм паметника "Александър Невски". Това каза председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов на пресконференция във връзка с кризата в системата и бъдещите действия на синдиката.

„Ако преговорите с ръководството на МВР, а може би и с ръководството на държавата, не протекат по начин, по който ни удовлетворява, няма да ограничим протеста си само с митинга на 5 юли“, заяви той.

Валентин Попов обясни, че датите 14 септември, 8 ноември и 22 декември са свързани по някакъв начин със служителите на МВР, затова ще има мероприятия и между тях.

„От 5 януари, 2018 година - датата, когато България поема председателството на Съвета на ЕС, нататък протестите ще бъдат ежедневни“, обясни той.

„Надяваме се, че няма да се стигне дотам, поне на по-голямата част от празниците колегите да празнуват“, коментира Валентин Попов, цитиран от Фокус.

„Не организираме протест заради самия протест, не съм фен на протеста, но той е част от преговорния процес и социалния диалог“, посочи той.

По думите му не се ли разберат служителите и ръководството на МВР на масата, ще се наложи да се разбират от улицата. „Към момента освен заседанието на Съвета за социално партньорство, се използват и медиите като посредници. Не смятаме, че това е нормален диалог“, каза още Валентин Попов.

Полицаите протестират на професионалния си празник

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) планира протест с искане за увеличение на заплатите в системата навръх професионал...

Отворени сме за преговори, готови сме да разговаряме по размер на увеличението на възнагражденията на служителите на МВР, евентуално по това дали на всички по равно или да има някаква диференцираност и от коя дата да влезе в сила, заяви Попов.

„Това са въпроси, които можем да коментираме и сме готови да преговаряме“, посочи той. „За да го направим, най-напред трябва да седнем около една маса, г-н министър Радев да ме извинява, но няма как да изпратим по гълъб аргументите си, нито ролята не медиите в роля на посредник“, коментира Валентин Попов.

„Позоваваме се на законовото си право да започнем протест, защото до момента не виждаме развитие в положителна посока на проблемите, които имаме“, заяви той и уточни, че министър Валентин Радев още утре ще бъде информиран за това със специално писмо, с което за пореден път ще бъде приканен да започне преговори с негово лично участие.

„Огласявайки нашето решение, влизайки във фаза протест, законът задължава министъра и нас да започнем преговори, така че причините за протеста да отпаднат“, поясни Валентин Попов.

„Някъде в началото на седмицата ще имаме по-изчистена обща стратегия за действие в ситуацията“, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com