Пореден конфликт - заради нови законови изисквания за търговците на горива

2973
Пореден конфликт - заради нови законови изисквания за търговците на горива
Снимка: БГНЕС

Търговци на горива готвят ефективни стачни действия заради новите промени на пазара, които предстои да станат факт. От бранша се опасяват, че новият закон ще доведе до повишаване на цената на горивото за крайния потребител и настояват за отмяна на проекта в цялостния му вид.

Ние говорим за търговците на дребно - ние не регулираме броя, размера или обема на бензиностанциите. Всички имат едно условие - да регистрират до 20 000 лв. обезпечение пред банката, коментира пред БНТ бившият директор на Агенция "Митници" Емил Димитров-Ревизоро от "Обединени патриоти".

Петролният бранш представи Визия 2050 за развитие на сектора

На 18 и 19 април в София се проведе конференцията "Стратегия на рафиниращата индустрия до 2050 г.: преход за течните горива и възможнос...

Ние искаме да спазват Закона за автомобилните превози по отношение на камионите. Ако не искат да имат книжки, нямат място в Европа тези хора. Всичко по служебен път се взима. Не може да се снимаш до обект, който струва 3 млн. лева, и да не можеш да докажеш 20 000 лева собственост, поясни още вносителят на законопроекта.

Удостоверението за регистриране на бензиностанциите ще ви струва 3 лева. В момента, в който казахме, че трябва да се регистрират, вече три асоциации искат да им защитят правата - като искат да ги защитят, да не ги лъжат. И 2000 лв. да беше на бензиностанция, те не желаят да бъдат регистрирани. Те не желаят да бъдат легални, да имат нивомерни системи и НАП да ги контролира, категоричен беше Емил Димитров по отношение на недоволството на търговците на горива.

Емил Димитров - Ревизоро

За бензиностанциите се иска да имат системи, свързани с НАП, и да отговарят на пожарната безопасност. Всички, които отговарят, трябва да докажат 20 000 лв. собственост. Законът не ги дели на селски и градски, стана ясно още от думите на депутата.

Проверяват рискови бензиностанции за укриване на обороти

Инспектори на НАП и Български институт по метрология проверяват бензиностанции за съответствие на представената от търговците блок схем...

Според собственикът на бензиностанция Цветан Песаров този закон ще доведе до изключително повишаване на цената за крайния клиент. Големите са готови да влязат на нашето място. Опитахме се да аргументираме точки, които да бъдат премахнати от закона. Този закон е насочен към премахване на малките компании, а не към борбата със сивия сектор. Компаниите от нашия сектор нямат място в този закон. Твърдо сме заявили, че искаме премахване на закона в целия му вид. Коментирахме ефективни стачни действия, започваме от другата седмица поетапно. Както в областните центрове, така и в столицата ще бъде блокирано, коментира още потърпевшият.

Основните моменти в законопроекта

Въвежда се специален регистрационен режим за фирмите, продаващи на едро и дребно горива, складиращи и транспортиращи нефтопродукти, както и търсещите нефт и природен газ. Те трябва да предоставят ежегодно обезпечение (паричен депозит или банкова гаранция) в размер до 500 хил. лева за петролните бази и складове.

Съгласно предложенията, търговците на горива ще трябва да имат голям капитал. За големите фирми и собственици на складове за нефт и горива изискването е за минимум 3 млн. лева капитал. За всяка бензиностанция ще се изискват 20 хил. лева, превозвачите на течни горива ще трябва да предоставят обезпечение от 3 хил. лева за всяка цистерна. От 200 до 500 хил. лева е задължителната банкова гаранция или депозит за дружествата, които се занимават с дистрибуция и пълнене на бутилки с втечнен газ. Всички тези изисквания ще намалят дела на сивия сектор с 30%, смятат вносителите. А изключени от обхвата на закона са фермерите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com